V.d. direktora EPS-a demantuje tvrdnje ministarke Đedović o radu Kolubare

V. d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević rekao je da nije tačna tvrdnja ministarke rudartva i energetike Srbije Dubravke Đedović da je proizvodnja uglja u maju u Rudarskom basenu (RB) „Kolubara“ bila niska, pa da se zbog toga morao uvoziti ugalj i zamolio ministarku da ne uznemirava javnost „neuporedivim“ podacima.

On je, reagujući na izjavu Đedović na RTS-u da je proizvodnja u „Kolubari“ u maju bila manja 40 odsto zbog čega je država izdvojila značajna sredstava za uvoz uglja, rekao da je Ministarstvo obavješteno da su remonti na glavnim kopovima EPS-ovog ogranka RB „Kolubara“ ove godine počeli ranije, u maju, zbog odlične hidrološke situacije i punih deponija uglja, upravo na osnovu dobrog planiranja.

„Zato nije moguće porediti podatke o proizvodnji u maju ove godine sa istim mjesecom 2022. godine. U terminu od 10. do 31. maja ove godine u remontu je bila Drobilana „Tamnava“ i proizvodni sistemi za ugalj na kopovima „Tamnava-Zapadno polje“ i Polje „G“, koji daju oko 75 odsto ukupne proizvodnje uglja „Kolubare“, naveo je Tomašević.

Dodao je da „stoga moli Đedović da ne uznemirava javnost iznošenjem neuporedivih podataka, a javnost obaveštava da se proizvodnja električne energije i uglja odvija nesmetano, da je sistem stabilan, a da EPS posle dve godine posluje u plusu“.

Poređenje rezultata „Kolubare“ u maju ove godine, kada su stojali sistemi za proizvodnju 75 odsto uglja, i u maju prošle godine kada je remont bio na kopu sa 25 odsto ukupne proizvodnje, daje, kako je naveo, iskrivljenu sliku o učinku EPS-ovih rudara.

EPS uvozi minimalne količine uglja

Takođe, kako je naveo, EPS sada uvozi samo minimalne količine uglja i to po starim ugovorima, jer su deponije uglja popunjene, a termoelektrane rade kontinuirano.

Istakao je da država nije, kako tvrdi Đedović, uložila sredstva u kupovinu uglja, pa ne može da ih usmeri u izgradnju škola i vrtića, već je EPS plaćao ugalj iz sopstvenih sredstava, a ta sredstva nije moguće izdvojiti za škole i vrtiće.

Tomašević je odbacio i ocenu Đedović da plan trošenja sredstava nije realizovan kako je planirano i da, ako se rezultati uporede s prošlom godinom, kada je bila znatno lošija hidrološka situacija i mnogo jača zima, ovogodišnji rezultati nisu na „zavidnom nivou“.

„Što se tiče investicija, za 2023. godinu ukupno je planirano 110 milijardi dinara, od čega za prvi kvartal 20 milijardi dinara. Realizovano je 16 milijardi dinara što u odnosu na planirana sredstva za prvi kvartal predstavlja 81 odsto, a u odnosu na celu godinu 15 odsto, što je prilično dobar rezultat. Najbolja kvartalna realizacija je upravo na kapitalnim projektima“, ocenio je Tomašević.

Odliv sredstava se, kako je rekao, odvija po predviđenim planovima.

Prošla godina, po njegovim rečima, takođe je imala dobru realizaciju investicionih programa, ali znatno manju nego ove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *