Novo rukovodstvo EPS-a uspjelo da stabilizuje sistem

Elektroprivreda Srbije (EPS) je pod novim rukovodstvom i bez najnovijeg poskupljenja uspjela da stabilizuje sistem, smanji troškove, poveća izvoz i ostvari profit, ali pitanje je da li će to biti dovoljno da na čelu preduzeća ostane novi direktor Miroslav Tomašević, piše Demostat.

Struja je od maja skuplja za još osam odsto, pa kilovatsat za domaćinstva u proseku košta 13,31 dinara, a EPS je objavio da je u prvom kvartalu ove gdine imao najuspešnija tri meseca u poslednjih pet godina, ostvarivši neto profit od skoro 300 miliona evra.

„Kako se ove dvije vijesti međusobno uklapaju, odnosno zašto struja ponovo poskupljuje ako EPS i sa dosadašnjim cijenama ostvaruje ovako visoku dobit. Objašnjenje koje se nudi poziva se na katastrofalne rezultate koje je srpska elektroprivreda zabilježila tokom prethodne godine, odnosno koje registruje još od kraja 2021. kada je serija kardinalnih havarija na TENT-u i u elektromreži dovela do kolapsa elektroenergetskog sistema i posledično do potrebe za uvozom ogromnih količina struje po cenama koje su u međuvremenu dostigle istorijski rekord“, piše Demostat.

Kako se navodi u tekstu, čak i ovakav visok profit u prvom kvartalu od skoro 300 miliona evra, praktično je samo pokrio gubitak iz istog perioda prethodne godine, kada je primarno zbog uvoza struje EPS bio u gubitku od nekih 250 miliona evra.

Sa najnovijim poskupljenjem struje, trećim u poslednjih osam meseci, cena koju građani plaćaju je oko 24 odsto veća nego što je bila do septembra 2022. godine, a kada se doda i povećanje naknade za obnovljive izvore energije do kog je odlukom Vlade Srbije takođe došlo pre osam meseci, ukupan skok računa za struju polako se bliži cifri od 30 odsto, kako su mediji nedavno objavili.

U EPS-u o ovim pitanjima nisu željeli da govore za Demostat, ali su naveli rezultate koje je EPS ostvario.

Izvor: Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *