Evropa po prvi put uvezla više LNG nego gasa iz gasovoda

Uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG ) u Evropu, po prvi put je u 2022. godini, premašio količinu koja je uvezena putem gasovoda

Ovi podaci Energetskog instituta ukazuju na promjenu prema kojoj Evropa brzo obnavlja svoju energetsku infrastrukturu i, istovremeno, prekida veze s Rusijom nakon invazije Ukrajine, prenosi Reuters.

Preokret je još značajniji jer je globalna proizvodnja gasa ostala relativno konstantna u 2022. godini, u poređenju sa godinom ranije, pokazuje godišnji statistički pregled svjetske energije Energetskog instituta.

Evropa je bila vrhunsko tržište, koje je pomoglo da se privuče više LNG-a na svoje obale i popuni praznine koje su nastale zbog smanjene isporuke preko gasovoda iz Rusije. 

Ta promjena dovela je do rekordnih cijena i osjetljivosti na tržištima gasa, alii do inflacije širom kontinenta.

Evropa je uvezla više LNG-a nego gasa iz gasovoda u 2022.

Tokom godine, evropske nacije su brzo instalirale više terminala za uvoz LNG-a, a Njemačka se po prvi put pridružila klubu uvoznika. 

Evropski snabdjevači potpisali su sporazume o dovođenju više LNG-a iz SAD-a, a došlo je i do okretanja ka obnovljivim izvorima poput vjetra i sunca.

Evropski uvoz gasa iz gasovoda prošle godine iznosio je oko 151 milijardu kubnih metara, u poređenju sa 232 milijarde godinu dana ranije, prema statističkom pregledu. 

Pad od 35% na godišnjem nivou je u suprotnosti sa uvozom LNG-a, koji je porastao na 170 milijardi kubnih metara u 2022. godini sa 108 milijardi godinu dana ranije.

Dok je apetit Evrope za LNG porastao, Azija je i dalje bila najveći uvoznik tog goriva. Prema pregledu, od ukupne globalne trgovine gasom, trgovina LNG-pm predstavljala je 56% sve međuregionalne trgovine gasom prošle godine.

Udio Rusije u globalnom izvozu gasovodima pao je na 29 posto u 2022. godini, sa oko 43 posto u prosjeku u prethodnih 10 godina, navodi se u izvještaju.  

Norveški gas iz gasovoda računa se kao unutrašnja trgovina unutar Evrope i isključen je iz broja uvoza. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *