Usvojen Program o korišćenju obnovljivih izvora energije Republike Srpske

Vlada Republike Srpske usvojila je Program o korišćenju obnovljivih izvora energije

Zakonski osnov za donošenje Programa sadržan je u Zakonu o obnovljivim izvorima energije iz 2022. godine, a kojim je propisano da se ciljevi Republike Srpske o učešću energije iz obnovljivih izvora po godinama, količine predviđene za podsticaj po tehnologijama, pregled vrsta i način ostvarivanja podsticaja, kao i druga pitanja, uređuju Programom o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji donosi Vlada Republike Srpske. Programom su definisani ciljevi Republike Srpske do 2030. godine, navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlade RS.

Donošenje Programa je neophodno radi ispunjenja obaveze iz Zakona o obnovljivim izvorima, Ugovora o Energetskoj zajednici i nastavka funkcionisanja sistema podsticaja, a isti je sačinjen na osnovu procjene o mogućnosti realizacije projekata.

Program sadrži procjene očekivane bruto finalne potrošnje električne energije, energije grijanja i hlađenja i energije u transportu, zatim sektorske ciljeve, odnosno udjele energije iz obnovljivih izvora u električnoj energiji, grijanju i hlađenju i transportu, maksimalne ukupne instalisane kapacitete po godinama i tehnologijama i maksimalne godišnje količine planirane proizvodnje električne energije za velika i mala postrojenja te zajednice obnovljive energije. Pored toga, Programom je definisan i način utvrđivanja uslova i obima aukcija, kao i doprinosi koji se očekuju od kupaca – proizvođača električne energije.

Povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u oblasti električne energije očekuje se, prije svega, izgradnjom hidroelektrana, solarnih elektrana i vjetroelektrana velike instalisane snage te malih solarnih elektrana. Programom je predviđeno da će ostvarenju ovog cilja u sektoru grijanja i hlađenja najveći doprinos dati korištenje biomase i primjena toplotnih pumpi, a u transportu korištenje tečnih biogoriva i električne energije iz obnovljivih izvora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *