Usvojen Nacrt strategije zaštite interesa BiH u vezi Trgovske gore

Članovi Koordinacionog tijela BiH za Trgovsku goru, informisani su da je Pravni tim usvojio Nacrt strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori. Ovo je saopšteno iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nacrt strategije će biti dostavljen resornim entitetskim ministarstvima na mišljenje, nakon čega ćemo ovaj dokument, zajedno sa izvještajima Pravnog i Ekspertskog tima, do kraja mjeseca uputiti Savjetu ministara BiH na usvajanje”, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Na sastanku je istaknuto da BiH nije u zaostatku u odnosu na Hrvatsku kad je riječ o aktivnostima usmjerenim na zaštitu njenih interesa, u skladu s odredbama navedenih konvencija.  

„Važno nam je da nismo u zastoju te da na adekvatan način pratimo i reagujemo na aktivnosti koje provodi Hrvatska. Zahvalan sam za angažman nadležnih institucija i tijela na svim nivoima vlasti u BiH na rješavanju ovog pitanja. Naš prioritet je zaštita zdravlja naših građana i očuvanje životne sredine. Od toga nećemo odustati“, rekao je Košarac.

On je podržao plan članova Ekspertskog i Pravnog tima da prisustvuju predstojećem sastanku Zajedničke konvencije o bezbjednom zbrinjavanju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada, koji će biti održan u Beču. Istaknuto je da će domaći eksperti tom prilikom ukazati na nedovoljno odgovorena pitanja Hrvatske o potencijalnoj izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

Na današnjem sastanku Koordinacionog tijela, čiji je organizator bio ministar Košarac, prezentovani su izvještaji o dosadašnjem radu i planirane aktivnosti Ekspertskog i Pravnog tima u sprečavanju izgradnje ovog odlagališta.

Osim Košarca, učesnici sastanka bili su ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko i predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut.

Eksperti iz BiH idućeg mjeseca na Trgovskoj gori

Na sastanku je istaknuto da Ekspertski tim za naredni mjesec planira ponovnu posjetu Čerkezovcu na Trgovskoj gori, kao potencijalnoj lokaciji za izgradnju spornog odlagališta, nakon čega će biti sačinjene stručne analize u vezi s geološkim i geofizičkim istraživanjima, istražnim bušenjima, nultim stepenom radioaktivnosti te seizmiološkim mjerenjima.

„Ohrabrio nas je tromjesečni plan Ekspertskog tima, s jasno definisanim i razrađenim aktivnostima. To je dokaz da su domaći eksperti ozbiljno pristupili svom zadatku te da će i dalje biti potpuno mobilni kako bi u konačnici imali adekvatne rezultate neophodnih istraživanja i stručnih analiza“, ocijenio je  Košarac.

Hrvatska planira da skladišti nisko i srednje radioaktivni otpad, koji u prvom redu potiče iz NE „Krško“, te u manjem obimu iz naučno-istraživačkih instituta, medicinskih ustanova i industrijskih postrojenja, na lokaciji Trgovska gora, na granici sa BiH.

Zbog ovih planova postoji opravdani strah za zdravlje 250.000 stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u slivu rijeke Une.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *