Hrvatska sve bliže izgradnji odlagališta nukelarnog otpada na Trgovskoj gori

Hrvatski Fond za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz NE „Krško“ potpisao je ugovor o izradi projektne dokumetacije, bezbjednosnih studija i studije uticaja na okolinu za potrebe izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

U Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada biće odložen nisko i srednje radioaktivni otpad, koji u prvom redu potiče iz NE „Krško“, te u manjem obimu iz naučno-istraživačkih instituta, medicinskih ustanova i industrijskih postrojenja. Centar će se nalaziti na lokaciji bivše kasarne Čerkezovac, na Trgovovskog gori, u blizi granice sa BiH. Skladišta centra projektovana su za prihvat oko 3.000 m3, navedeno je web stranici hrvatskog Fonda.

Pravnik iz Novog grada, Aleksandar Janković rekao je za BUKU da je Hrvatska, trenutno, na samo pola koraka od zakonskog rješenja da otpad počne odlagati na Trgovinsku goru. „Ekspertski tim koji je formirao Savjet ministara BiH još nešto i radi i ima određene aktivnosti, dok Pravni tim nije uradio ništa“, rekao je Janković.

Mario Crnković, iz Green Team-a iz Novog Grada, kaže za BUKU da, radioaktivni i drugi opasni otpadi, koje namjeravaju da dopreme u granični pojas, udaljen svega 800 metara od rijeke Une, predstavljaju opasnost za regiju koja se može mjeriti u vijekovima.Smatra da je nevjerovatna tromost i neodgovornost Bosne i Hercegovine u ovom slučaju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac izrazio je nadu da će Pravni tim BiH, do 6. juna, završiti Strategiju o Trgovskoj gori.

Ekspertski tim iz BiH za Trgovsku goru uradio je projekte u vezi sa geološkim, hidrološkim i seizmološkim istraživanjima na teritoriji BiH, ali još nema odluke o sredstvima neophodnim za istraživanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *