Uskoro jedan ENP uređaj za region Zapadnog Balkana ?

Jedinstveni sistem elektronske naplate putarine (ENP) između Srbije i Sjeverne Makedonije trebalo bi da bude u funkciji od 1. juna. Blizu je dogovor sa BiH i Hrvatskom.

Vozači iz Srbije od ovog ljeta moći će da prolaze kroz naplatne rampe u Sjevernoj Makedoniji bez zaustavljanja. Isto će važiti za makedonske vozače na auto-putevima u Srbiji. Putarine će plaćati samo jednim TAG-om, uređajem za elektronsku naplatu putarine (ENP), bez bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemlji u kojoj nije registrovano vozilo.

Jedinstveni sistem elektronske naplate putarine, namjenjen je građanima Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, trebalo bi da bude u funkciji od juna, bar kada je riječ o Srbiji i Severnoj Makedoniji.

To je najavio Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kako je objasnio, početkom juna svi koji imaju TAG-ove mogu da ih prebace na postpejd, vežu za platne kartice i koriste ih u Sjevernoj Makedoniji, kao što će i makedonske moći da koriste u Srbiji, piše Bloomberg Adrija.

– Takođe, blizu smo dogovora oko toga sa Hrvatskom i BiH – nagovijestio je Vesić.

On vjeruje da će uskoro srpski TAG-ovi važiti u većini susjednih zemalja. Ranije je saopšteno da je i Slovenija zainteresovana da se priključi.

  • Registrovanjem TAG uređaja na veb-servis za elektronsku naplatu putarine (ENP) i uz povezivanje platne debitne ili kreditne kartice, korisnik ne mora da i dopunjava TAG uređaj, već mu se cijena sa obračunatim popustom od 6 % naplaćuje onlajn sa registrovane platne kartice.
Makedonci kasne sa povezivanjem na sistem

Darko Savić, pomoćnik direktora Sektora za naplatu putarine u „Putevima Srbije“, kaže za Bloomberg Adriju da je Srbija inicijator ideje „Otvoreni Balkan elektronska naplata putarine“. Veb-servis funkcioniše u Srbiji već nekoliko mjeseci i Sjeverna Makedonija treba da poveže svoj sistem za naplatu putarine na taj servis. Podsjećamo pretohodno je početak rada ovog sistema bio planiran za 1. novembar 2022. godine.

Kiril Karkalashev, pomoćnik rukovodioca sektora za održavanje i naplatu putarine u Severnoj Makedoniji, kaže za Bloomberg Adriju da se trude i rade na tome da integracija sistema proradi 1. juna. Svakodnevno razgovaraju sa svojim izvođačem, turskom kompanijom „Aselsa“n. On se nada da će tehničke nedostatke otkloniti do tog datuma.

Savić ističe da je veb-servis napravljen tako da mogu i ostale zemlje da se povežu na njega i, kako opisuje, najsličniji je romingu u mobilnoj telefoniji. Od pre dva meseca pregovaraju sa BiH i Hrvatskom da se priključe na srpski veb-servis i nada se da će brzo postići dogovor.

– Pošto nisu deo projekta „Otvoreni Balkan“, sa njima razgovaramo drugačije. Slovenija je takođe zainteresovana. Ova država koristi sistem vinjeta i ta dva sistema nisu kompatibilna, ali će do 2026. godine morati da se usklade sa evropskom direktivom. Evropska direktiva za elektronsku naplatu putarine propisuje da sve zemlje članice EU moraju da uspostave sistem naplate putarine po pređenom kilometru. Videćemo kako će Slovenci to uraditi, pa možemo da pričamo o priključenju na naš sistem – kaže Savić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *