Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+

„Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+“ je prvi regionalni stručni simpozijum koji organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku vlada Njemačke, Slovačke i Japana, u okviru inicijative UNDP Climate Promise.

Simpozijum će biti održan 30. i 31. maja 2023. godine u Beogradu. Okupiće predstavnike vlada regiona, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i akademske zajednice.

Intenzitet potrošnje energije u Zapadnom Balkanu je približno tri puta veći od prosjeka Evropske unije. Visoki intenzitet potrošnje energije rezultat je često zastarjele energetske infrastrukture, kao i loše održavanih ili toplotno neizolovanih zgrada.

Bojan Bogdanović, specijalista za energetsku efikasnost i zelene zgrade u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD)

Cilj ovog događaja je da pomogne regionu Zapadnog Balkana, kao i zemljama u okruženju, da ubrzaju primjenu mjera za povećanje energetske efikasnosti u zgradama, koje doprinose smanjenju troškova snabdijevanja energijom, ublažavanju klimatskih promjena i zaštititi životne sredine i zdravlja građana. Učesnici će imati priliku da razmijene najbolje prakse i diskutuju o tome zašto su zgrade temelj energetski efikasne budućnosti u regionu Balkan+, kao i o tome kako se može ubrzati energetska efikasnost u zgradama kao ključ za brzo smanjenje potražnje za energijom u regionu Balkan+.

Događaj će nastojati da rasvijetli puteve dekarbonizacije, njiһovu efikasnost i zajedničke izazove za postizanje nulte vrijednosti u javnim i stambenim zgradama u regionu. Zemlje i teritorije pozvane za učešće su Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Moldavija, koje se sve često suočavaju sa sličnim tržišnim preprekama i izazovima energetske efikasnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *