U TE Gacko biće instalisana postrojenja za prečišćavanje sa X-ray zracima

U termoelektrani TE Gacko biće instalisana postrojenja za prečišćavanje uglja sa X-ray zracima


Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luka Petrović izjavio je da je sa rukovodstvom TE Gacko dogovoreno instaliranje postrojenja za prečišćavanje uglja sa X-ray zracima.

„Takvih postrojenja ima jedino u NJemačkoj i tamo gdje je ugalj lošijeg kvaliteta i u njemu ima primjesa ostalih sastojaka, mora se očistiti uz pomoć takvog složenog sistema, teškog više od dva miliona kilograma”, rekao je Petrović.On je istakao da, nakon postavljanja tog postrojenja, za šta je rok 24 mjeseca, neće više biti problema sa sitnim i krupnim česticama, ni sa snagom elektrane i proizvodnjom, a iz te razlike u boljoj proizvodnji moći će da se otplati to postrojenje, koje nije nimalo jeftino.

On je dodao da će se time stabilizovati rad termoelektrane u Gacku za narednih 15 godina.

Prema njegovim riječima, u termoelektrani u Gacku je prioritet ekologija jer nisu kvalitetni ni filteri, ni ugalj koji se loži u kotlu, pa zato dolazi do slabije energije i proizvodnje.

“Da li je sve to trebalo ranije i da li je sada pravi trenutak za to? Mi to moramo uraditi jer nemamo adekvatnu zamjenu u ovoj fazi i niko nam iz Evrope nije dao nijedan grant ni za solarne, ni za hidroelektrane”, rekao je Petrović i naglasio da će razlika u novcu, koja bude obezbijeđena zahvaljujući tom postrojenju, biti usmjerena na stabilizaciju sistema u Gacku.

On je, za SRNU, ocijenio da je dosta toga već urađeno na ekologiji u TE Ugljeviku, gdje je napravljen sistem za odsumporavanje dimnih gasova, vrijedan više od 85 miliona evra i taj kredit se isplaćuje japanskoj Agenciji za međunarodnu saradnju do 2039. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *