Kina će udvostručiti kapacitete solarne i vjetroenergije pet godina prije roka

Kina jača poziciju svjetskog lidera u obnovljivim izvorima energije (OIE) i na putu je da nadmaši svoje ambiciozne energetske ciljeve

Kina bi trebala da udvostruči energetski kapacitet i do 2025. proizvede 1.200 gigavata struje iz vjetroenergije i solarne energije. Time bi pet godina ranije ostvarila cilj, zacrtan za 2030. godinu. Ovo se  navedeni u izvještaju američke organizacije Global Energy Monitor.

Kineski kapacitet proizvodnje struje iz sunčeve energije u prva tri mjeseca ove godine dostigao je 228 gigavata, što je više nego u ostatku svijeta zajedno. Elektrane se uglavnom nalaze u sjevernim i sjeverozapadnim provincijama Kine.

Uskoro bi Kina mogla imati dodatnih 379 gigavata struje iz sunčeve energije, što je trostruko više od američkog i duplo više od evropskog kapaciteta.

  • Kao druga najveća svjetska ekonomija, Kina je najveći emiter stakleničkih gasova i čini polovinu svjetske potrošnje uglja.
Kapacitet vjetroenergije uduplan u odnosu na 2017.

Ova država je napravila i veliki korak naprijed u proizvodnji struje iz vjetroenergije. Kapacitet proizvodnje struje iz vjetroenergije na kopnu i moru iznosi 310 gigavati, što je duplo više u odnosu na 2017. i što je jednako kapacitetu sedam sljedećih zemalja zajedno.

Projektima u Unutrašnjoj Mongoliji, Xinjiangu, Gansuu i duž obalnih područja je na putu da do 2025. ima dodatnih 371 gigavat struje proizvedene iz vjetroenergije. Time će polovina struje proizvedene iz vjetroenergije u svijetu biti kineske proizvodnje.

Projekt menadžerica Global Energy Monitora Dorothy Mei je napomenula da ovo pokazuje koliko je Kina nenadmašna u korištenju obnovljivih izvora energije. Zemlja je u prilici da ostvari cilj da trećinu struje do 2030. proizvodi iz obnovljivih izvora energije.

Razlog za to jesu i velikodušne državne subvencije za obnovljive izvore energije, propisi te pritisak centralne vlasti na provincije i kompanije da se posvete spomenutim ciljevima.

U Kini je 25. juna počela s radom najveća kombinovana elektrana na svijetu nazvana Kela. Riječ je o energetskom postrojenju koje kombinira solarnu i hidroenergiju. Godišnje može proizvesti dvije milijarde kilovati struje, što je jednako potrošnji struje 700.000 domaćinstava.

Međutim, energetska tranzicija nije bez izazova. Toplotni valovi i suše su negativno utjecali na rad hidroelektrana, što je za posljedicu imalo obustave rada tvornica. Izazov su i zastarjela električna mreža i nefleksibilnost u prijenosu struje između provincija.

Kina napreduje. Ali s obzirom da je ugalj još uvijek dominantan izvor energije, zemlji je potreban hrabriji napredak u skladištenju energije i zelenim tehnologijama za sigurnu energetsku budućnost.

Martin Weil, istraživač u Global Energy Monitoru i autor izvještaja

Postrojenje Kela se nalazi u slabo naseljenom zapadnom dijelu zemlje, gdje se proizvodi više od tri četvrtine struje iz uglja, vjetroenergije i solarne energije. No, najveća potrošnja struje je na istoku Kine. Tako da postoje problemi u distribuciji struje na udaljenostima od nekoliko hiljada kilometara.

U prva tri mjeseca ove godine je odobrena proizvodnja struje iz uglja u količini koja je veća od količine u cijeloj 2021. godini prenosi Guardian.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *