U 2022. prodato oko 66.000 novih električnih autobusa, većina u Kini

U 2022. godini, gotovo 66 000 električnih autobusa i 60 000 srednjih i teških kamiona prodato je širom svijeta, što predstavlja oko 4,5% ukupne prodaje autobusa i 1,2% prodaje kamiona. 

Kina i dalje dominira proizvodnjom i prodajom električnih kamiona i autobusa na hidrogenski pogon. 

Tokom 2022. godine, 54 000 novih električnih autobusa i oko 52 000 električnih srednjih i teških kamiona prodati su u Kini, što predstavlja oko 80% odnosno 85% globalne prodaje, podaci su Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Osim toga, veliki broj autobusa i kamiona, koji se prodaju u Latinskoj Americi, Sjevernoj Americi i Evropi su kineski brendovi.

U Evropo, udio u prodaji električnih autobusa bio je najveći u Finskoj, gdje su električni autobusi činili dvije trećine prodaje prošle godine, Norveškoj i Holandiji, gdje su činili skoro polovinu prodaje, i Danskoj, gdje su činili skoro jednu trećinu. Udjeli u prodaji takođe su visoki u Švedskoj, Švicarskoj i Izraelu.

Udjeli u prodaji električnih kamiona i dalje su niski na većini glavnih tržišta. Sa izuzetkom Kine, ukupna prodaja električnih srednjih i teških kamiona do danas se broji na stotine u većini zemalja (nešto manje od 2000 električnih kamiona prodato je u cijeloj Evropskoj uniji 2022. godine). Udjeli u prodaji, uglavnom, ostaju ispod 1% u segmentima srednjih i teških teretnih vozila.

Prosječan domet električnih kamiona proizvedenih u Kini premašio je 300 km, a električnih autobusa 400 km. Sve veći broj električnih autobusa ima domete koji omogućavaju međugradske prevoze; velika većina električnih autobusa u Kini, ali i u drugim zemljama, trenutno se koristi u gradskom javnom prevozu, ali službene statistike pokazuju da najmanje 8% ovakvih autobusa saobraća na međugradskim linijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *