TE Ugljevik: 50 miliona evra za fabriku za preradu gipsa

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je tokom posjete Rudniku i Termoelektrani “Ugljevik” investiciju od 50 miliona evra u izgradnju fabrike za preradu gipsa kao produkta odsumporavanja i otvaranje novih 100 radnih mjesta.


“Ova investicija sa kineskom kompanijom `BNBM`, u kojoj je RiTE `Ugljevik` jedan od akcionara, otvara novu stranicu rada i razvoja, a trebala bi da bude realizovana narednih nekoliko godina”, rekao je Đokić nakon današnje sjednice Skupštine akcionara RiTE “Ugljevik”.

Direktor RiTE “Ugljevik” Diko Cvijetinović rekao je da je i Skupština akcionara danas donijela važnu odluku za ovo preduzeće i za Republiku Srpsku o mogućnosti prodaje gipsa za kompaniju “BNBM”, čime su stvoreni uslovi za pokretanje investicije u gradnji fabrike gipsa u Ugljeviku, što je značajno za ovo područje i cijelu Srpsku.

Ministar Đokić je podsjetio na investiciju iz 2017. godine u sistem za odsumporavanje dimnih gasova, koji je za nekoliko decenija produžio radni vijek elektrane, koja je sada “vrlo mali zagađivač”, te dodao da će novom investicijom tehnološki proces biti zaokružen.

Ministar je obišao i radove na redovnom godišnjem remontu u RiTE “Ugljevik”, koji treba da ojača njenu pogonsku spremnost i povećanje obima proizvodnje električne energije, te izrazio optimizam u pogledu budućnosti rada “Termoelektrane” do 2050. godine.

Izvršni direktor Milutin Tasovac najavio je da će redovan remont, koji je počeo 8. maja, biti završen 23. juna i da će omogućiti povećanje snage pogona i veću stabilnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *