EIB krediti za Zapadni Balkan od 824 miliona evra u 2022.

Za zemlje Zapadnog Balkana EIB je odobrio zajmove u vrijednosti od 824 miliona evra, zajedno sa više od 11 miliona evra bespovratnih sredstava.

Razvojni ogranak Evropske investicione banke za zemlje van Evropske unije, EIB Global je u 2022, u prvoj godini svog postojanja, finansirao 10,8 milijardi evra, što je za 50 odsto više nego što je banka uložila u zemlje van EU tokom 2021. godine.

Taj iznos obuhvata i 1,7 milijardi ranije potpisanih sredstava koja su preusmerena za hitnu pomoć Ukrajini, saopštila je EIB.

Za zemlje Zapadnog Balkana banka je potpisala zajmove u vrednosti od 824 miliona evra, zajedno sa više od 11 miliona evra bespovratnih sredstava, za razvoj održive infrastrukture i malih biznisa.

Očekuje se da će ova sredstva za region podstaći investicije u vrednosti od gotovo 3,5 milijardi evra. Grupacija EIB je prošle godine nastavila da podržava razvoj zdravstvenog sistema, pristup pijaćoj vodi, pristupačnim i obnovljivim izvorima energije.

Prema procenama ekonomista iz EIB, projekti koje je banka potpisala 2022. godine na Zapadnom Balkanu omogućiće priključivanje 150.000 domaćinstava na vodovod i kanalizaciju, 2,3 miliona putovanja godišnje novim ili unapređenim železnicama, kao i očuvanje 34.600 radnih mesta u mikro i manjim preduzećima.

Izveštaj obuhvata i analizu ekonomskog odeljenja EIB, koja ukazuje da je rat u Ukrajini uticao na Zapadni Balkan kroz više cene hrane i energije, što je podstaklo inflaciju i pogodilo raspoložive dohotke.

Usled postpandemijskog oporavka, tražnja za kreditima je ostala snažna, iako uglavnom za finansiranje obrtnih sredstava S druge strane, banke očekuju da će tražnja za kreditima za fiksne investicije opasti

Pored toga, ponuda kredita je pogoršana zbog oštrijih uslova finansiranja i očekuje se njeno dalje slabljenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *