TE Ugljevik: od sumpor-dioksida proizvodiće gips

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ukazao je na značaj izgradnje fabrike za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa za Rudnik i Termoelektranu Ugljevik jer, između ostalog, pruža dodatnu mogućnost da kontinuirano radi postrojenje za odsumporavanje.


Đokić je istakao da je to jako bitno sa stanovišta trenutnih i dolazećih izazova i ispunjavanja obaveza u pogledu dekarbonizacije energetskog sektora, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Na taj način pokrećemo jednu novu industriju kojom ćemo, kroz još jedan proizvod, poboljšati efikasnost upotrebe uglja. Naše Ministarstvo i Vlada će nastaviti da pružaju podršku projektima ovog tipa, kojima treba dati prioritetan značaj”, istakao je Đokić.

O projektu izgradnje fabrike, investicije vrijedne 50 miliona dolara, Đokić je u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima Rudnika i termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” i kineske kompanije BNBM /Beijing New Building Materials Public Limited Company/.

Predstavnici RiTE “Ugljevik” i državne kineske kompanije informisali su ministra o tekućim aktivnostima za ovu investiciju, naglasivši da se projekat realizuje planiranom dinamikom.

U saopštenju se navodi da projekat zajedno realizuju RiTE “Ugljevik” i kineska kompanija na osnovu ugovora o dugoročnoj saradnji i osnivanju zajedničkog preduzeća, koji je potpisan početkom prošle godine.

U procesu odsumporavanja dimnih gasova u postrojenju koje je u termoelektrani “Ugljevik” pušteno u rad prije dvije godine kao nusproizvod nastaje gips, koji će se koristiti u pomenutoj fabrici za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.

Tokom sastanka je zaključeno da je potrebno uvezati sve nadležne institucije u efikasan sistem djelovanja kako bi se projekat uspješno priveo kraju, te prevazišli mogući izazovi.

Fabrika će zapošljavati minimalno 120 radnika, većinom iz Ugljevika, ali i iz drugih dijelova Republike Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *