Svijet gubi trku u postizanju klimatskih ciljeva

Svijet gubi trku u postizanju klimatskih ciljeva, upozorio je u utorak predsjednik predstojećeg samita o klimi COP28 u trenutku kada se šefovi afričkih država okupljaju u Keniji kako bi razgovarali o finansiranju agende za okolinu na ovom kontinentu.

Ova zlokobna izjava Sultana Al Jabera, koji će predsjedati klimatskim samitom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem novembra, dolazi uoči prve “globalne procjene” UN-a o tome što pojedine zemlje čine po pitanju klimatskih promjena.

“Ne ostvarujemo rezultate na vrijeme”, rekao je Jaber izaslanstvima na afričkom samitu o klimi koji se održava u Nairobiju.

Jaber je ujedno i predsjednik Nacionalne naftne kompanije u Abu Dabiju.

Afrički samit o klimi, otvoren u ponedjeljak, fokusiran je na prikupljanje sredstava kako bi kontinent mogao odgovoriti na izazove potaknute klimatskim promjenama.

Afrika trpi neke od najtežih posljedica klimatskih promjena, ali prima tek 12 % potrebnog novca kako bi se učinkovito borila protiv klimatskih promjena.

Afrika sa 1,2 milijardi ljudi u 54 zemlje, politički je i ekonomski raznolika i njene lokalne zajednice među najosjetljivijima su na klimatske promjene.

Prvog dana samita najavljene su stotine miliona dolara vrijedne investicije u projekte održivog razvoja, a Jaber je danas objavio da UAE obećavaju 4,5 milijardi dolara za razvoj 15 GW čiste energije u Africi do 2030. godine.

Afrika trenutno raspolaže s kapacitetom od oko 60 GW obnovljive energije.

Radna verzija završne deklaracije stavlja u središte pažnje ogroman potencijal Afrike za obnovljivu energiju, mladu radnu snagu i prirodna dobra.

Afričke države najavile su da će na COP28 tražiti proširenje posebnih prava vezanih uz rezerve MMF-a – zlata, strane valute i depozita kod stranih banaka te obveznica i mjenica – što bi im omogućilo da povuku 500 milijardi dolara za klimatsku agendu.

Izvor: Reuters/Hina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *