Bez potpune primjene obećanja o neto-nultoj emisiji, svijet neće ispuniti klimatske ciljeve

Bez pravno obavezujućih i dobro planiranih neto-nultih politika, velika je vjerovatnoća da svijet neće postići ključne klimatske ciljeve.

Studija objavljena u časopisu Science pokazuje da 90% globalnih obećanja o neto-nultoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte pružaju malo povjerenja u njihovu potpuno ispunjenje.

Broj kompanija koje se bave proizvodnjom fosilnih goriva, a koje su postavile ciljeve za neto-nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte naglo je porastao tokom protekle godine. Međutim, većina ne rješava ključne probleme, što njihove planove čini “u velikoj mjeri besmislenim”, navodi se izvještaj Imperial koledža u Londonu, objavljenom u časopisu Science. Većina ciljeva ne pokriva u potpunosti ili im nedostaje transparentnost emisija ili ne uključuju kratkoročne planove smanjenja, dodaje se u izvještaju.

Politike moraju da budu pravno obavezujuće

Osim toga, samo 12 od 35 neto-nulta politika trenutno je pravno obavezujuće, a istraživači smatraju da bi povećanje ovog broja pomoglo da se osigura da politike prežive dugoročno i da ubrzaju akciju.

Klimatski ciljevi navedeni u Pariškom sporazumu uključuju održavanje globalne temperature znatno ispod 2°C u odnosu na prosječnu temperaturu prije industrijske revolucije, a idealno ispod 1,5°C. Glavni način da se to postigne je postizanje 'neto-nula' emisija stakleničkih gasova što je prije moguće, pri čemu se sve preostale emisije efektivno nadoknađuju.

Kako sada stoje stvari, oko 4.000 država, regija, gradova i kompanija globalno se obavezalo na neto-nulte emisije. Prošlog novembra, UN su izdale smjernice o tome kako bi trebala izgledati “dobra” neto-nulta strategija.

“Još nismo vidjeli veliki pomak kompanija za fosilna goriva ili drugih kompanija u ispunjavanju tih (smjernica), tako da još uvijek ima puno posla da se dođe do tog nivoa”, rekao je Thomas Hale sa Univerziteta u Oksfordu, koautor izveštaja.

Izvor: science daily

Izvor: reuters.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *