Njemačka traži desetine hiljada novih radnika u oblasti vjetroenergije

U narednim godinama, industriji koja se bavi proizvodnjom vjetroenergije u Njemačkoj, trebaće veliki broj radnika. Očekivano udvostručenje instalisanog kapaciteta vjetroelektrana do 2030. godine, “ne može se postići bez povećanja radne snage”, rekao je generalni direktor Saveznog udruženja za energiju vjetra Volfram Aksthelm. To ne znači i “dvostruko više radniika, ali će doći do značajnog povećanja “, rekao je on, dodajući “da se radi o desetinama hiljada radnika”.

Njemačke kompanije su suočene sa nedostatkom kvalifikovanih radnika, na koji se već duže vrijeme žale gotovo svi sektori privrede. Osim toga, kompanije u industriji vjetroenergije i dalje se bore s posljedicama ogromnog smanjenja broja zaposlenih posljednjih nekoliko godina, što je posljedica spore ekspanzije vjetroenergije.

“Izgubili smo oko 50.000 radnih mjesta u cijeloj industriji u 2019/2020”, rekao je Aksthelm. To odgovara otprilike trećini radnih mjesta.

Njemačka ima za cilj udvostručiti svoj kopneni kapacitet vjetra na 115 gigavata GW do 2030, odnosno na 160 GW do 2040. godine, što znači da će godišnje morati da instalira 10 GW, počevši od 2025. godine. 

Sa nekoliko zakonodavnih reformi prošle godine, njemačka vlada je počela da preduzima mjere za ubrzanje procedura planiranja i označavanja zemljišta za proizvodnju energije iz vjetra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *