Švarceneger: klimatske promjene treba drugačije komunicirati

Arnold Švarceneger ocijenio je da su globalni napori da se ublaže posljedice klimatskih promjena opterećeni problemima u komunikaciji.

„Sve dok pričaju o globalnim klimatskim promjenama, neće postići ništa. Jer nikog nije briga za to”, rekao je Švarceneger za CBS-ov “Sunday Morning”.

„Ja kažem, hajde da preformulišemo ovo, drugačije komuniciramo o tome i zaista kažemo ljudima – govorimo o zagađenju. Zagađenje stvara klimatske promjene, a zagađenje ubija”, rekao je Švarceneger.

Ovaj 75-godišnji bodibilder, glumac i bivši guverner Kalifornije, austrijskog porijekla, postao je zagovornik brige o klimatskim promjenama kroz svoju ulogu domaćina Svjetskog samita u Austriji , globalne konferencije o klimatskim promjenama.

„Moja misija je da smanjim gasove staklene bašte širom sveta“, rekao je Švarceneger za CBS, „jer sam zagovornik zdravog tijela i zdrave Zemlju. Zato se borim. I to je moj krstaški rat.”

U Sjedinjenim Državama, 54% odraslih smatra klimatske promjene kao veliku prijetnju dobrobiti zemlje, prema podacima istraživanja Pew Research Centera.

Taj nacionalni prosjek uključuje značajnu podjelu po stranačkoj liniji.

Gotovo 8 od 10 demokrata, odnosno 78%, smatra da su klimatske promjene glavna prijetnja dobrobiti zemlje.

S druge strane, samo 1 od 4 republikanca, odnosno 23%, smatra da su klimatske promjene velika prijetnja dobrobiti zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *