Predstavljen plan od 4 stuba za približavanje Zapadnog Balkana EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je novi plan rasta za zemlje Zapadnog Balkana, s ciljem njihovog približavanja Evropskoj uniji.

“Plan rasta koji danas predlažemo izgrađen je na četiri stuba: prvo, približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU. Drugo, produbljivanje regionalne ekonomske integracije. Treće, ubrzanje temeljne reforme. I četvrto, povećanje pretpristupnih fondova”, izjavila je Ursula fon der Lajen.

U određenoj mjeri, ovo je novi pristup za Evropsku uniju, ne tražimo samo od naših partnera da preduzmu nove korake prema nama, već i mi činimo veliki korak ka njima, izjavila je predsjednica Evropske komisije.

Konačno shvatamo da nije dovoljno samo čekati da nam se prijatelji izvan Unije približe. Nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Moramo preuzeti odgovornost da nam se oni, koji teže Unije, mnogo više približe.

Ursula fon der Lajen

Ona je ocijenila da zemlje koje su na putu ka EU treba da imaju koristi od jedinstvenog tržišta, koje je glavni pokretač ekonomskog uspjeha država članica. Naglasila je mogućnost pridruživanja jedinstvenom evropskom digitalnom tržištu u oblasti kao što su e-trgovina, sajber bezbjednost i mogućnost olakšavanja trgovine i plaćanja. Ona je objasnila da bliža povezanost sa jedinstvenim tržištem EU ide ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem.

Region Zapadnog Balkana mora da poveća energetsku efikasnost, pojača energetsku diversifikaciju i uvođenje obnovljivih izvora energije, kako bi smanjio zavisnost od ruskih fosilnih goriva i ubrzao proces pridruživanja, ocijenila je fon der Lajen.

Ona je izjavila da je EU proširila na Zapadni Balkan iste mjere solidarnosti, koje je preduzela unutar Unije, tako što je podržala ugrožena domaćinstva zbog visokih troškova energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *