Najveća komercijalna fabrika zelenog vodonika gradi se u Njemačkoj

Komapnija Lhyfe, sa sjedištem u Francuskoj, počela je gradnju najveće komercijalne fabrike zelenog vodonika. Fabrika će biti izgrađena u njemačkom gradu Schwäbisch Gmünd, a trebalo bi da bude puštena u rad u drugoj polovini 2024. godine.

Planirano je da proizvodi 4 tone zelenog vodonika dnevno, oko 1.000 tona godišnje, na osnovu instalisanog kapaciteta od 10 MW, saopšteno je iz kompanije Lhyfe.

Vodonik će, između ostalog, biti direktno isporučivan obližnjem industrijskom parku i stanici za punjenje vozila koje pokreće vodonik, a koja će biti izgrađena u Schwäbisch Gmündu.

Fabrika će prilikom proizvodnje koristiti obnovljivu električnu energiju osiguranu iz ugovora o kupovini hidro, vjetro i solarne energije.

Lhyfeova ambicija je da postane glavni igrač u proizvodnji zelenog vodonika koji se isporučuje za široko tržište, u Njemačkoj i Francuskoj do 2025. godine.

Lhyfe, koji posluje u 11 država Evrope, je 2021. godine otvorio prvu veliku fabriku za proizvodnju zelenog vodonika na svijetu povezana s vjetroelektranom u Francuskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *