Energetski samit u BiH 2023: o energetskoj tranziciji, cijeni karbona, Nacionalnom klimatskom planu

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023. biće održan od 26. do 28. aprila u Neumu. Samit će okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz sedam tematskih panela, radionice te prezentacije aktuelnih projekata diskutovati o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

Na samitu će, između ostalog, biti riječi o trenutnom stanju i dinamici procesa energetske tranzicije u BiH i uticaju koji energetska tranzicija ima na energetsku sigurnost i napredak u izradi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP).

Biće predstavljena Mapa puta za pravednu tranziciju regija bogatih ugljem, koju je izradilo Ministarstvo spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa nadležnim državnim i entitetskim institucijama i uz tehničku pomoć Svjetske banke. Time je Bosna i Hercegovina postala prva zemlja u regionu koja je pripremila ovakav dokument. Očekuje se da će Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojiti Mapu puta do juna 2023. godine.

EU je već usvojila vremenski okvir za uvođenje Mehanizma za prilagođavanje karbona na granici (CBAM), koji će se primjenjivati i na Bosnu i Hercegovinu, ako ne preduzme prave mjere. Na samitu će biti raspravljano o pitanjima određivanja cijena karbona (ETS i CBAM) i uticaju koji te cijene mogu imati na BiH, 

Biće govora i o doprinosu poslovnih i energetskih zajednica, ali i samih građana u procesu tranzicije ka obnovljivoj energiji, kroz inovativne ideje i modele koji već kreiraju promjene i donose novu vrijednost. 

Samit organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke,

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *