Srbija : subvencije za mere energetske efikasnosti u 137 gradova i opština

Na ovogodišnji javni poziv za bespovratna sredstva, odnosno subvencije za mere energetske efikasnosti u Srbiji, konkurisaće 137 gradova i opština.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je u Nišu da je okončan ovogodišnji javni poziv za učešće u projektu „Čista energija” i da je odziv jedinica lokalne samouprave i gradskih opština veći u odnosu na prošlu godinu.

Đedović Handanović je navela da će u ovogodišnjem javnom pozivu građani moći da konkurišu za bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti u najmanje 137 gradova i opština.

Ministarka je konstatovala da je odziv veći nego prošle godine, što znači da će građani u više mesta konkurisati za subvencije koje idu i do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

Socijalno ugrožena domaćinsta dobiće veće subvencije

Prema njenim rečima, lokalne samouprave će ubrzo raspisati prve javne pozive, a novina je to da se od ove godine raspisaju posebni javni pozivi za socijalno ugrožena domaćinstva, koja mogu da dobiju značajno veće subvencije.

U tom slučaju, Ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije, navela je ona, dodavši da se time pruža podrška socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja.

Đedović Handanović je podsetila na to da je prošle godine opredeljena 1,91 milijarda dinara bespovratnih sredstava za sanaciju gotovo 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji.

Time su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila, rekla je ministarka i dodala da će projekat trajati do kraja 2027. godine, do kada će se ukupno sanirati približno 50.000 domaćinstava širom zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *