Subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji do sada dobilo 3.000 domaćinstava

Subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji do sada je dobilo 3.000 domaćinstava, a novca ima za 50.000 domaćinstava, koja će moći da iskoriste priliku da smanje potrošnju energije.

Ovo je izjavila ministarka energetike i rudarstva Srbije, Dubravka Đedović Handanović uz napomenu da će ovaj program trajati naredne četiri godine, za šta je obezbeđeno 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom.

Građani će već od proleća moći da se prijave na novi javni poziv, dodala je ona, podsetivši na to da Srbija troši tri i po puta više energije, u odnosu na evropski prosek, da proizvede istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda.

Prema njenim rečima, prostora za uštedu energije ima, što najbolje ilustruje broj domaćinstava koja ostvaruju popuste na računima za racionalnu potrošnju električne energije.

U novembru 2023. godine je 1,6 miliona domaćinstava dobilo popust na računu za struju zbog smanjenja potrošnje u odnosu na isti mesec 2022. ili 2021. godine. Čak petina od ovih domaćinstava je ostvarila maksimalan popust od 40 odsto, navela je Đedović Handanović.

Ona je ukazala na to da svaka mera energetske sanacije, zamena prozora i vrata, poboljšanje izolacije, zamena kotlova, ugradnja solarnih panela mogu da pomognu u smanjenju potrošnje i za trećinu i poboljšanju kvaliteta životne sredine.

Đedović Handanović je rekla da je na građanima da izaberu najpogodnije mere energetske efikasnosti za njihove kuće ili stanove.

Ministarka je objasnila da je za one koji žele da istovremeno sprovedu više od jedne mere, podignut prag za subvencije, koji je inače 50 odsto, na 65 odsto ukupne investicije.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je u Staroj Pazovi 222 ugovora građanima o subvencijama za energetsku efikasnost. Ona je istakla da su Ministarstvo i lokalna samouprava za građane Stare Pazove obezbedili ukupno 45 miliona dinara za subvencije kojima ih podržavaju da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene kotlove ili ugrade solarne panele.

Ministarka je objasnila da je dodeljeno 222 ugovora, dok će ukupno biti dodeljeno približno 350, što je više nego prethodne godine i pokazuje da građani sve više koriste ovu direktnu pomoć države.

Prema njenim rečima, Stara Pazova je jedna od 131 lokalne samouprave koje su učestvovale na prošlogodišnjem javnom pozivu, pri čemu građani prepoznaju koristi od ulaganja u energetsku efikasnost objekata u kojima žive, posebno jer su rezultati vidljivi već posle tri do četiri meseca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *