Zaštita i unapređenje životne sredine – prioritet Vlade Srbije

Zaštita i unapređenje životne sredine jedan je od osnovnih prioriteta u aktuelnom mandatu Vlade Srbije, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

U budžetu za 2024. godinu izdvojeno je 10 puta više sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Najveći izazov postoji u oblasti zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha jer termoelektrane u Srbiji koriste lignit koji je ugalj najlošijeg kvaliteta, rekla je premijerka.

U oblast zaštite i kvaliteta vazduha uloženo 1,4 milijarde evra u zadnjih osam godina

Podsetila je da je u poslednjih osam godina u oblast zaštite i kvaliteta vazduha uloženo 1,4 milijarde evra, pre svega kroz postrojenja za odsumporavanje termoelektrana – nešto preko 600 miliona evra, zatim u projekte energetske efikasnosti i sanacije u preko 9.000 domaćinstava i javnih ustanova, ali i kroz projekte gašenja kotlarnica i zamene energenata gasifikacijom.

Premijerka je napomenula da se radi i na postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, ističući da samo u unapređenje kvaliteta vode i zaštitu  voda i rečnih tokova, kroz izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja, Srbija ima definisane projekte u vrednosti od 3,5 milijardi evra.

Za projekte upravljanja otpadom izdvojeno 150 miliona evra

Ona je, kada je reč o zaštiti zemlje, naglasila da se radi na poboljšanju upravljanja otpadom, te da je za te projekte izdvojeno približno 150 miliona evra kredita od EBRD i Francuske agencije za razvoj.

Brnabić je, nakon obilaska početka radova regionalne sanitarne deponije „Kalenić” u Ubu, naglasila da je izgradnja ove sanitarne deponije jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta.

Predsednica Vlade je objasnila da je neophodno da se radi na tome da se otpad sakuplja na održiv način, te da svaka od 15 lokalnih samouprava, koje će obuhvatiti ovaj regionalni centar, taj otpad adekvatno dovozi do transfer-stanica, a zatim do ovog regionalnog centra.

Veoma je važno da upravljanje regionalnim centrom bude takvo da se više od 80 odsto otpada iskoristi na dobar način, podvukla je ona i podsetila na to da Srbija ne vodi po prvi put računa o sakupljanju otpada, već da sada ide i prema cirkularnoj ekonomiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *