SAD planiraju velika ograničenja emisije izduvnih gasova iz automobila

Agencija za zaštitu okoline (EPA) SAD-a sprema se da objavi velika ograničenja emisija izduvnih gasova iz automobila, koja će omogućiti da čak 67 % novih vozila prodanih u SAD-u do 2032. godine, budu potpuno električni automobili, prenosi New York Times.

Predložena ograničenja, koja bi trebalo da budu objavljena iduće sedmice, bila bi najobimnija klimatska regulativa u SAD-u do sada i stvorila bi niz izazova za proizvođače automobila.

Prema predloženim ograničenjima, električni automobili će predstavljati između 54% i 60% novih automobila prodatih u SAD-u do 2030. godine i između 64% do 67% novih automobila do 2032. godine.

Koliko su ove brojke ambiciozne govori činjenica da je samo 5,8% električnih automobila prodato 2022. godine, u odnosu na 3,2% u 2021., prema izvještaju Cox Automotive- a.

Ova ograničenja bi, takođe, nadmašila prethodni cilj predsjednika Džoa Bajdena da potpuno električni automobili čine oko 50% prodatih automobila do 2030. godine.

Brojni proizvođači automobila već su počeli sa značajnim ulaganjima u električna vozila, ali prisiljavanje na tako brzo usvajanje tehnologije predstavljaće izazove. Veliki broj potpuno električnih automobila će zahtijevati veću infrastrukturu za punjenje, između ostalog.

U februaru je Bajdenova administracija saopštila da želi vidjeti najmanje 500.000 punjača za električna vozila na putevima u SAD do 2030. godine i najavila niz inicijativa koje će pomoći da se to ostvari, uključujući obaveze kompanija koje grade i upravljaju mrežama za punjenje poput  Tesle,  general Motorsa, Forda, ChargePoint-a i drugih.

Čak i ako se infrastruktura uspostavi, potrošači na kraju moraju biti spremni da prihvate električna vozila, što znači da će kompanije, takođe, morati biti u mogućnosti da ponude razumne troškove vozila.

Izvor: CNBC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *