Srbija među najvećim evropskim proizvođačima bakra i zlata

Srbija će u narednim godinama biti među najvećim evropskim proizvođačima bakra i jedan od najvećih proizvođača zlata, zahvaljujući aktivnostima „Ziđin majning grupe“.

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović, dodajući da je ova kompanija u Srbiju investirala 2,5 milijarde dolara.

Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima „Ziđin majning grupe“ o rudarskim aktivnostima tih kompanija u Srbiji i investicijama u rudarski sektor.

Đedović je istakla da Vlada i resorno ministarstvo posvećuju veliku pažnju poslovanju kompanija „Ziđin majing grupe“ i da žele da nastave uspešnu saradnju, koja je bazirana na iskrenom prijateljstvu naših naroda i predsednika dveju država.

Takođe, kako je dodala, podržava se realizacija projekata u oblasti rudarstva, uz puno poštovanje propisa i zakona Republike Srbije, ali i poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine.

Do sada je postojao otvoreni dijalog i nastojaće se da se pronađu rešenja kako bi se ostvarilo povećanje rudarske proizvodnje koja ima ogromne koristi za čitav region istočne Srbije i celu našu zemlju, u skladu sa svim normama i standardima, poručila je ministarka.

„Ziđin majning grupa” zapošljava oko 7.000 radnika

Ona je dodala da je strateško partnerstvo sa „Ziđin majning grupom“ promenilo privredni ambijent istočne Srbije, imajući u vidu to da zapošljava blizu 7.000 radnika i da su prosečne plate zaposlenih u kompaniji znatno iznad republičkog proseka.

Ministarka je navela da je modernizacija topionice bakra, osim očekivanog povećanja proizvodnje bakra za blizu dva i po puta, zatim povećanja proizvodnje zlata i srebra, omogućila i značajno smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje emisije sumpor-dioksida u Boru.

Potpredsednik „Ziđin majning“ grupe Vang Čun rekao je da je ta grupa, u kojoj se nalaze kompanije „Ziđin koper“ i „Ziđin majning“, zadovoljna poslovanjem u Srbiji, i objasnio da je njihova ideja da dodatno povećaju proizvodnju bakra i zlata, ali i da nastave sa značajnim ulaganjima u zaštitu životne sredine.

Odlučili smo da u Beogradu otvorimo kancelariju koja će koordinirati međunarodne aktivnosti „Ziđin grupe“, što pokazuje posvećenost i nameru da nastavimo sa uspešnim poslovanjem u Srbiji, koja je veoma važna za tu kompaniju, dodao je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *