Energetska tranzicija donosi rizik za njemačke kompanije

Njemačke kompanije smatraju da energetska tranzicija donosi više rizika, nego prilika, kada je riječ o njihovoj konkurentnosti, saopšteno je iz Njemačke trgovačke i industrijske komore, DIHK.

Prelazak na obnovljive izvore energije i odustajanje od ruskog gasa imaće vrlo negativan ili negativan uticaj na poslovanje polovine od 3.572 anketiranih kompanija, a za samo 13%, vrlo pozitivan ili pozitivan uticaj.

DIHK Energy Transition Barometer 2023 pokazuje da je na skali od minus 100 („veoma negativno“) do plus 100 („veoma pozitivno“), vrijednost barometra -27, što je najgora vrijednost od pokretanja istraživanja 2012. godine.

“Povjerenje njemačkog biznisa u energetsku politiku trenutno je palo na nisku tačku”, rekao je u zamjenik generalnog direktora DIHK-a Achim Dercks, na predstavljanju barometra. “Briga u vezi sa sopstvenom konkurentnošću nikada nije bila veća.”

U energetski intenzivnim sektorima, tri od četiri kompanije sebe vide negativno ili veoma negativno pogođene energetskom tranzicijom, pokazalo je istraživanje. “S obzirom na veliki značaj industrije za Njemačku kao poslovne lokacije, ove brojke su alarmantne”, rekao je Dercks.

Jedna trećina kompanija planira preseljenje proizvodnje iz Njemačke

Brojne njemačke kompanije su snažno zabrinute zbog neadekvatnog snabdijevanja energijom, čak i na srednji i dugi rok, rekao je on.

“Ovo je sveukupni zabrinjavajući razvoj događaja koji bismo svi trebali shvatiti vrlo ozbiljno”, dodao je Dercks.

Iako većina kompanija želi ostati u Njemačkoj uprkos izazovima, postotak kompanija koje razmišljaju o odlasku ili napuštanju zemlje je u porastu. Gotovo jedna trećina industrijskih kompanija planira preseljenje proizvodnje u inostranstvo ili smanjenje proizvodnje u zemlji, što dvostuko više u odnosu na 16 % prošle godine.

“Političari ovdje moraju preduzeti kontramjere što je prije moguće”, upozorio je Dercks.

Izvor: Reuters

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *