Srbija: Investicije u rudarsku opremu veće od 450 miliona evra

Ukupne investicije u novu rudarsku opremu u Elektroprivredi Srbije (EPS) trenutno iznose više od 450 miliona evra.

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije  Dubravka Đedović Handanović prilikom obilaska Rudarskog basena “Kolubara”,

Tamo su u toku radovi na izgradnji rudarske opreme koja će omogućiti veću i stabilniju proizvodnju otkrivke i uglja.

Đedović Handanović je nakon obilaska montažnog pogona Kalenić, gde je u toku izgradnja rudarske opreme i novih bagera, navela da je izgradnja dva bagera i pratećih sistema koja je u toku u „Kolubari“ jedan od najvažnijih projekata u energetskom sektoru.

Otvaranje novih kopova od vitalnog značaja za energetski sektor

Ministarka je istakla da ulaganja u rudarsku mehanizaciju treba da omoguće da otvaramo nove kopove, da dolazimo do novih količina uglja i boljeg kvaliteta ovog energenta.

To je od vitalnog značaja za energetski sektor kako bismo imali i veću energetsku bezbednost i stabilnost proizvodnje uglja, a samim tim i naših termoelektrana, rekla je ministarka.

Ona je dodala da se investicije odnose na nabavku nove i revitalizaciju postojeće rudarske opreme, otvaranje zamenskih proizvodnih kapaciteta, a sve sa ciljem obezbeđivanja neophodnih preduslova za nesmetanu eksploataciju uglja iz površinskih kopova.

Prema njenim rečima, stavljanje u rad novih sistema za eksploataciju otkrivke obezbediće dodatnu proizvodnju od 16 do 19 miliona kubika otkrivke na godišnjem nivou, čime se stvaraju uslovi za to da od 2026. godine započne eksploatacija uglja sa kopa Radljevo.

Đedović Handanović je napomenula da je ove godine proizvodnja uglja na nivou Kolubare veća za tri odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je  proizvodnja otkrivke veća za 11 odsto na nivou Elektroprivrede Srbije.

Na deponijama 1,8 miliona tona uglja

Stav Vlade Republike Srbije jeste da želimo da održimo i osnažimo naš rudarski sektor i da obezbeđujemo bolje uslove za radnike na kopovima, a od svih zaposlenih očekujemo trud i rad u podizanju stepena proizvodnje, poručila je ministarka.

Ona je ukazala na to da ne očekuje probleme sa snabdevanjem električnom energijom u letnjim mesecima, ali da je potrebno nadgledati remonte u EPS-u.

Deponije uglja su na nivou popunjenosti od 1,8 miliona tona što, kako je istakla,  uz dobre akumulacije vode treba da obezbedi sigurnost snabdevanja električnom energijom u narednom periodu.

Đedović Handanović je ukazala na to da je i leti potrošnja energije sve veća, zbog hlađenja, a događa se da imamo i pikove koji su veći nego tokom zime, zbog ekstremnih temperatura i rada industrijskih postojenja.

EPS mora da nastavi da prati odvijanje svih remonta kako bi se minimizirali rizici u vezi sa proizvodnjom i snabdevanjem električnom energijom, zaključila je ministarka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *