Republika Srpska treba da plati 52 miliona evra u izgubljenom sporu protiv preduzeća Viadukt

Vlada Republike Srpske treba da plati 52,8 miliona evra, nakon izgubljenog spora pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID), protiv preduzeća Viadukt iz Slovenije.

Pravobranilaštvo BiH je informisalo Savjet ministara BiH da je već upućen dokumentirani zahtjev Vladi Republike Srpske za postupanje po Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u ovom postupku i presudi Tribunala od 18. aprila. 2022. godine. Podsjećamo, Vlada Republike Srpske se žalila i tražila poništenje artbitražne odluke iz aprila 2022. godine, kojom je Republika Srpska bila obavezna da Viaduktu isplati 45 miliona evra.

Nakon toga, Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID) imenovao je ad hoc Komitet od tri člana, koji je odlučivao o zahtjevu Republike Srpske za poništenje prvostepene odluke ovog centra.

Konačno, 1. maja 2024. godine Komitet je odbacio žalbu Republike Srpske, čime je prvostepena odluka postala pravosnažna i konačna.

U skladu s dostavljenom presudom, koju su pravni zastupnici Viadukta dostavili Pravobranilaštvu BiH na ime tužene Bosne i Hercegovine, ukupni troškovi ovog arbitražnog postupka iznose 52 miliona i 794 hiljade evra uz kamate koje teku od dana pravosnažnosti odluke, saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH u dva kruga glasanja nije postiglo saglasnost za usvajanje Informacije Pravobranilaštva BiH o Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u postupku Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv Bosne i Hercegovine.

Zbog toga Savjet ministara BiH nije usvojilo predloženi zaključak kojim se poziva Vlada Republike Srpske da u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu “Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, Republika Slovenija protiv tužene Bosne i Hercegovine'” hitno postupi po Arbitražnoj odluci ICSID Casc No. ARB/ 16/36 od 1. 5. 2024. godine i Presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

Podsjećamo, Savjet ministara BiH i Vlada Republike Srpske ranije su zaključili Sporazum o međusobnim pravima i obavezama vezi s ovim arbitražnim postupkom. Tada se Vlada Republike Srpske obavezala da će bezuslovno ispuniti svoje obaveze plaćanja prema presudi donesenoj u arbitražnom postupku u ime Bosne i Hercegovine, po prijemu dokumentiranog zahtjeva Pravobranilaštva BiH.

Viaduct d. o. o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček iz Pirana, Republika Slovenija, pokrenuli su arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Vašingtonu radi naknade štete prouzrokovane kršenjem odredbi Sporazuma o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije i Ugovora o energetskoj povelji. Razlog je nemogućnost realizacije, odnosno raskidanje ugovora o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sistema na Vrbasu, koji je zaključen s Vladom Republike Srpske.

Naime, Republika Srpska nikada nije izdala, odnosno omogućila izdavanje potrebnih dozvola za izgradnju ovih hidroelektrana. „Viadukt“ je krajem 2016. godine pokrenuo spor protiv Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu, koji je, okončan odlukom u korist „Viadukta“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *