Srbija i Kina grade fabriku solarnih panela i postrojenje za preradu nafte

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology za projekat izgradnje fabrike solarnih panela kapaciteta jednog gigavata u Paraćinu, kao i izgradnju solarne elektrane snage 200 megavata.

Memorandum predviđa uspostavljanje saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ministarka Đedović Handanović je potpisala i Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group, kapaciteta do 100.000 barela po danu, a ukupna vrednost ove investicije iznosi 2,4 milijarde evra.

U pogonu za izgradnju solarnih panela biće direktno zaposleno 700 ljudi

Podsetila je da je Kina bila najveći strani investitori u Srbiji u poslednje tri godine, kao i drugi najveći partner naše zemlje u robnoj razmeni.

“Prvi dokument koji smo potpisali je Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, koji predviđa izgradnju postrojenja u skladu sa najvećim tehnološkim standardima kapaciteta do 100.000 barela po danu”, rekla je Đedović Handanović.

Ukupna vrednost ove investicije iznosi 2,4 milijarde evra, a u planu je direktno zapošljavanje 700 ljudi i indirektno angažovanje 2.400 radnika.

“Srbija je već pokrenula projekat izgradnje novog naftovoda između Srbije i Mađarske kojim ćemo osigurati još jedan pravac snabdevanja sirovom naftom, a izgradnja postrojenja u Smederevu doprineće smanjenju energetske zavisnosti i povećanju našeg BDP-a”, poručila je Đedović Handanović.

Potpisanim Memorandumom Vlada Srbije planira da podrži otvaranje fabrike solarnih panela, kapaciteta od jednog gigavata u Paraćinu, kao i izgradnju solarne elektrane snage 200 megavata.

“Ovo su direktne investicije stranih kompanija u našu zemlju. Planira se da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo oko 30 miliona evra i zaposleno oko 180 radnika, a dodatno ova kompanija (China Energy International Group) uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane”, rekla je ministarka.

Ona je navela da je Kina lider u ulaganju u obnovljive izvore energije, kao i da je samo u prošloj godini dodala novih 217 gigavata solarnih elektrana.

“To je onoliko koliko su sve ostale zemlje sveta ukupno dodale”, naglasila je Đedović Handanović.

Ona je istakala da sada imamo mogućnost da kineske kompanije budu naši značajni partneri u obnovljivim izvorima energije, ali i u novim energentima kao što je proizvodnja vodonika.

“Prošle godine smo potpisali Memorandum sa kineskom kompanijom Shanghai Fengling Renewables o izgradnji postrojenja u okolini Bora ukupnog kapaciteta dva gigavata (1.500 MW vetroelektrana i 500 MW solarne elektrane), koji podrazumeva i izgradnju za proizvodnju zelenog vodonika u Srbiji, godišnjeg kapaciteta oko 30.000 tona”, kazala je Đedović Handanović.

Ziđin Koper uložio 240 miliona dolara u unapređenje zaštite životne sredine

Ministarka je podsetila da su u prethodnoj godini ostvareni značajni rezultati u oblasti rudarstva i energetike.

“U finalnoj fazi je testiranje i puštanje u rad novog termo bloka Kostolac B3, a Ziđin je investirao više od 2,5 milijarde evra u rudarsku proizvodnju. Rekonstruisana je topionica bakra kojom je povećana proizodnja katodnog bakra dva i po puta, a Srbija se svrstala u sam vrh u proizvodnji bakra u Evropi”, kazala je Đedović Handanović.

Kako je navela, Ziđin Koper je uložio i blizu 240 miliona dolara u unapređenje zaštite životne sredine zahvaljujući čemu je broj dana sa prekoračenjem granične vrednosti emisije ugljen-dioksida u Boru smanjen sa 156 dana u 2014. godini na nula dana u 2023.

“Verujem da današnji sporazumi otvaraju novo poglavlje u srpsko-kineskoj saradnji i da ćemo o novim projektima koji su ispred nas, za nekoliko godina govoriti na isti način i sa istim ponosom, kao što govorimo o uspešnim investicijama koje su realizovane u prethodnim godinama”, zaključila je minnistarka.

izvor: (agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *