Rekonstrukcija TE Pljevlja koštaće oko 65 miliona evra

Zbog rekonstrukcije TE Pljevlja tokom 2025. godine, Elektoprivreda Crne Gore (EPCG) će imati manje oko 400 GWh, što će je koštati oko 65 miliona evra.

Ovo je izjavio izvršni direktor ove kompanije, Ivan Bulatović, naglašavajući da TE Pljevlja ima učešće u proizvodnji struje u Crnoj Gori od 40 %.

„Elektroprivreda je već nabavila po povoljnim uslovima dio električne energije koja će nam nedostajati sljedeće godine kada će TE Pljevlja zbog rekonstrukcije biti van pogona osam mjeseci, a preliminarne procjene upućuju na to da će nam, uz prosječne hidrološke uslove, nedostajati oko 400 gigavat sati (GWh) električne energije, što bi, kad se prevede na jezik novca, prema sadašnjem stanju koštalo oko 65 miliona evra“, izjavio je Bulatović u intervjuu za Vijesti.

„Svi relevantni akteri trebalo bi da imaju u vidu ozbiljnost izazova s kojima će se EPCG suočiti sljedeće godine, zbog čega nije realno da se cjelokupna dobit od 52,4 miliona za prošlu godinu izdvoji za državni budžet“, kaže Bulatović.

On je rekao da će Nacionalnim energetskim i klimatskim planom biti definisana okvirna godina izlaska iz pogona ovog postrojenja, ali da u „nekom kraćem vremenskom intervalu, jasno je da gašenje TE “Pljevlja” nije opcija o kojoj EPCG razmišlja“.

„Svjesni smo, međutim, globalnog konteksta u pogledu zaštite od klimatskih promjena, odnosno obaveze da svoje djelovanje usklađujemo sa direktivama EU i EZ. Takva situacija – ogroman stepen zavisnosti od rada TE Pljevlja i obaveza da u jednom trenutku prestanemo da koristimo taj izvor energije – nalaže nam vrlo ozbiljno i precizno planiranje i realizaciju tranzicionog procesa, koji sprovodimo tako što ekološkom rekonstrukcijom produžavamo radni vijek TE Pljevlja, a pokretanjem investicionog ciklusa na polju obnovljivih izvora energije gradimo adekvatne zamjenske kapacitete, čime ćemo, u jednom trenutku, zelenom energijom nadomjestiti izlazak TE Pljevlja iz proizvodnje“, rekao je Bulatović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *