Srbija: Građani ostvarili popust od 41 miliona evra racionalnom potrošnjom struje

Za prva tri meseca ove godine, građani u Srbiji su racionalnijom potrošnjom struje ostvarili 2,4 milijarde dinara (20,8 miliona evra) popusta, pokazuje izveštaj Elektroprivrede Srbije (EPS).

U prethodna tri meseca, od oktobra do decembra 2022. godine, građani u Srbiji su na takođe ostvarili 2,4 milijarde u popustima, što znači je ukupna ušteda kroz racionalnu potrošnju iznosila 40,9 miliona evra.

Podsetimo, od oktobra 2022. do marta 2023. godine, građani koji su smanjili potrošnju struje za više od pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine dobili su pravo na dodatne popuste.

U istom periodu, EPS je zabeležio i 900 miliona dinara popusta za redovno plaćanje, što je stalni popust od pet odsto za sva domaćistva koja redovno plaćaju račune.

Domaćinstva koja su potrošnju smanjila od pet do 20 odsto imala su popust od 15 odsto.

Domaćinstva koja su smanjila potrošnju za od 20 do 30 odsto imali su pravo na račune manje za 20 odsto, a ona koji su smanjili potrošnju za preko 30 odsto su dobili umanjenje računa za dodatnih 30 odsto.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je ranije da je u februaru više od trećine domaćinstava ostvarilo popust na racionalnu potrošnju struje, odnosno da je smanjilo utrošak za više od pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Izvor: Nova ekonomija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *