Građani Srbije u decembru uštedeli 9,4 % struje, popust ostvarilo 1,4 miliona domaćinstava

Građani Srbije su u, decembru 2022. godine, potrošili 9,4 % manje električne enegije nego u istom mjesecu 2021. godine. Na taj način 44 % domaćinstava u Srbiji je ostvarilo pravo na popust, izjavila je ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović

-Stimulativne mere Vlade u pogledu racionalne upotrebe energije do sada su dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 %, u novembru sedam, dok su građani u decembru potrošili 9,4 % manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine, rekla je Đedović nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o saradnji na realizaciji projekta “Bolja energija u Srbiji”.

Precizirala da je uštedom, pravo na popust ostvarilo skoro 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 %, najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu.

Prosječna potrošnja toplotne energije u Srbiji dva puta veća od prosjeka EU

USAID-ov program “Bolja energija”, vrijedan 10 miliona dolara, pokrenut je krajem 2021. godine i fokusiran je na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Program se već provodi u više gradova širom Srbije, uključujući Niš, Sombor, Valjevo, Knjaževac i Pančevo.

Srbiji se u domaćinstvima, javnom i komercijalnom sektoru utroši oko 50 % finalne potrošnje energije. Prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru godišnje oko dva puta je veća od proseka u zemljama članicama EU. Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se u ovom segmentu potrošnje energije sprovedu mjere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unaprijedilo stanje u energetskom sektoru.

Samo u sektoru domaćinstava u narednom periodu trebalo bi da se ostvari oko 23 % ovog cilja. Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona koja žive u stambenim zgradama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *