Srbija: gotovo 2000 građana dobilo ugovore o energetskoj sanaciji

Gotovo 2.000 građana širom Srbije, u više od 30 jedinica lokalne samouprave, dobilo je ugovore o energetskoj sanaciji i sada mogu da počnu sa radovima. Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović-Handanović.

Kroz veće subvencije bliži smo ostvarivanju naših ciljeva u oblasti energetske efikasnosti, navela je ministarka i istakla da je proces energetske tranzicije pitanje budućnosti svih nas i da svi možemo dati doprinos tome da imamo dovoljno energije i zdravu životnu sredinu.

Ona je uručila ugovore za energetsku sanaciju za 147 domaćinstava na beogradskoj opštini Palilula.

Đedović Handanović je navela da je Palilula peta opština u Beogradu u kojoj građani dobijaju ugovore za energetsku sanaciju domaćinstava, pri čemu je broj ugovora ove godine kao u prethodne dve zajedno.

Ministarka je rekla da je za subvencije u toj opštini obezbeđeno ukupno više od 17 miliona dinara, dodavši da će javni poziv na Paliluli biti otvoren dok se ne iskoriste sva sredstva.

Ona je uputila poziv građanima da nastave da se prijavljuju, naglasivši da je veoma važno da beogradske opštine budu redovni učesnici na javnim pozivima.

Kroz veće subvencije bliži smo ostvarivanju naših ciljeva u oblasti energetske efikasnosti, navela je ministarka i istakla da je proces energetske tranzicije pitanje budućnosti svih nas i da svi možemo dati doprinos tome da imamo dovoljno energije i zdravu životnu sredinu.

Ona je navela da će, u okviru posebnog programa koji država takođe finansira, do početka februara biti produžen javni poziv za energetsku sanaciju u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja.

Prema njenim rečima, približno 500 zgrada će biti obnovljeno u okviru programa u celoj Srbiji, odnosno skoro milion kvadratnih metara.

Za izradu kompletne dokumentacije i polovinu troškova radova obezbeđena su bespovratna sredstva, a preostalih 50 odsto građani će moći da otplate u periodu od 10 godina, pri čemu bi im računi za grejanje ostali isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu, objasnila je ministarka.

30% domaćinstava u Srbiji iskoristilo popust za racionalno korišćenje energije

Đedović Handanović je ukazala na to da se na različite načine podstiče štednja – kroz subvencije, popuste za racionalnu potrošnju i olakšice za najugroženije.

Ministarka je predočila da je čak 30 odsto domaćinstava u oktobru iskoristilo maksimalan popust od 40 odsto za racionalno korišćenje energije, a oko 160.000 najugroženijih ove zime ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje.

Obezbedili smo dovoljno novca da i u naredne četiri godine podržimo građane da smanje potrošnju i očekujemo da približno 50.000 domaćinstava bude obuhvaćeno subvencijama, rekla je Đedović Handanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *