Siniša Mali otvara diskusiju o litijumu

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da otvara diskusiju o litijumu – o pozitivnim i negativnim stranama.

Od nas zavisi da li ćemo da iskoristimo priliku, ekološki standardi su prioritet, a radi se ogromnoj šansi, kaže Mali. Upitao je gde bi bila Saudijska Arabija da nije iskoristila naftu. Ministar kaže da se povećanje roditeljskog dodatka može očekivati od septembra ili oktobra.

“Ovo je važna i ekonomska i politička tema i za svet. Ne možete da proizvodite ni električne automobile, ni telefone. Vidite i Portugaliju i Francusku kakve su odluke donele. Nemački mediji pišu da se zbog litijuma vodi rat u Ukrajini. Mi ovde ne govorim samo o rudniku litijuma, već o celom lancu vrednosti”, istakao je Mali, za RTS.

Mali: litijum bi doprineo 16 % BDP-a

Dodao je da bi to podrazumevalo da nakon što se litijum izvadi u rudniku, u Srbiji otvore fabrike baterija i na posletku i fabrike električnih vozila. Napomenuo je da se radi o 10, odnosno 12 milijardi i da bi litijum doprineo oko 16 odsto BDP- a.

Napravio je poređenje, da ako je cilj 100 milijardi evra za 2027., onda je jasno koliko bi to bilo značajno za budžet.

Pored toga, kako kaže Mali gradimo devet novih auto-puteva, ulažemo u energetiku, zdravstvo, škole.

“Od nas zavisi da li ćemo da iskoristimo priliku. Otvaram diskusiju o litijumu o pozitivnim i negativnim stranima. Ekološki standardi su prioritet, radi se o ogromnoj šansi. Gde bi bila Saudijska Arabija da nije iskoristila naftu”, rekao je Mali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *