Špilja Vjetrenica uskoro na listi UNESCO-a

Špilja Vjetrenica je nominovana za uvrštavanje na UNESCO-vu listu, čime bi postala prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih krajolika iz BiH.

Mi se kao zaštićeni krajolik Bosne i Hercegovine trudimo djelovati u skladu s prihvatnim kapacitetom okoliša, poštujući ekološke, geološke, biološke i estetske vrijednosti koje Vjetrenica ima. Sukladno tome, raduje nas što smo prepoznati u tom smislu i od strane UNESCO-a i vjerujem da će cijeli proces uskoro biti gotov, zaključio je v.d. ravnatelja Javnog poduzeća Vjetrenica.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. Podjednako je zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine.

U prvih pet mjeseci 2023. godine, Špilju Vjetrenicu posjetilo je gotovo 6.000 posjetilaca, a uz domaće goste, najbrojniji su bili posjetioci iz Njemačke, Češke, Poljske i Velike Britanije.

Vjetrenica je hidrološki aktivan protočni speleološki objekt sa čak 4 vodena toka, te više desetaka manjih periodičnih tokova s podzemnim jezerima. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300m istočno od centra sela Zavala, na 260m nadmorske visine, 12 km vazdušne udaljenosti do Jadranskog mora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *