Cijena zelene tranzicije: Više od 5000 ljudi moglo bi ostati bez posla u Hrvatskoj

Iz evropskog Fonda za pravednu tranziciju u dvije županije u Hrvatskoj – Istarsku i Sisačko-moslavačku – biće uložno 179 miliona evra. Ovo je objavio Jutarnji list, navodeći da bi više od 5000 ljudi, u te dvije županije, moglo da ostane bez posla.

Sredstva iz fonda trebala bi ublažiti posljedice klimatske tranzicije u sklopu koje Hrvatska do 2030. godine emisiju stakleničkih gasova (GHG) planira smanjiti sa 75,2 na 65 %, povećati udio recikliranog komunalnog otpada u ukupnom otpadu sa 25,3 na 55 %, a udio obnovljivih izvora energije (OIE) u bruto potrošnji energije podići sa 28 na 36,4 %.

Ukratko, za ove dvije županije klimatska tranzicija znači da će se njihova industrija prilagoditi i osigurati proizvodnju koja će donositi profit i pritom minimalizovati emisiju štetnih gasova, a ako to ne uspije, moraće se ugasiti. Uglavnom je riječ o industriji koja koristi fosilna goriva.

Sredstva koja su iz Fonda za pravednu tranziciju namijenjena dvjema županijama određena su na osnovu teritorijalnih planova koje je izradila Vlada u suradnji s lokalnim tijelima vlasti i Europskom komisijom.

Iznos od 179 miliona evra za samo dvije županije djeluje izdašno, međutim, njegova vrijednost zavisi od toga koliko će se, i kakvih radnih mjesta ugasiti, hoće li se tim novcem podstaći stvaranje novih industrija, hoće li radnik koji je završio na berzi lako naći novi posao i hoće li se osmisliti potrebni i provedivi programi za prekvalifikaciju radnika čija će radna mjesta nestati.

Plan smanjenja emisije ugljičnog dioksida i postizanja klimatske neutralnosti u Istri direktno će se odraziti na 2800 radnih mjesta, a još posredno na njih 1000, koja su kroz lance dobavljača vezana uz kompanije koje će morati proći tranziciju.

U Sisačko-moslavačkoj županiji radi se o 2350 radnih mjesta i još njih 250 povezanih s dobavljačima u pet kritičnih ekonomskih subjekata. Tu je problem veći nego u Istri jer je u ovoj županiji najveća stopa zaposlenosti, cijele porodice zavsie od prihoda radnika zaposlenog u industriji koja zagađuje okolinu. Županija je uz sve to teško stradala u zemljotresu, a država je strahovito spora i neefikasna u obnovi što dodatno podstiče veliki talas iseljavanja, piše novinarka Jutarnji list.

Izvor: Fenix-magazin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *