Smrtonosni talas vrućine pogodio Aziju

Od Indije, preko Kine do Tajlanda, Azijom se širi surovi toplotni talas, koji odnosi živote. Širom kontinenta padaju temperaturni rekordi za april, a velike vrućine sa temperaturama preko 40 °C primorale su indijske škole na privremeno zatvaranje.

Živa u termometrima premašila je 35 °C u brojnim kineskim provincijama i rekordne mjesečne temperature izmjerene su u mnogim mestima.

Samo u ponedeljak, 17. aprila, aprilski rekordi oboreni su na ukupno 109 nacionalnih mjernih stanica, dok je na devet došlo do izjednačenja sa prethodno izmjerenom najvišom temperaturom.

Klimatolog Maksimilijano Herera opisao je toplotni talas u više od deset zemalja kao najgori u azijskoj istoriji koji je zabeležen tokom aprila.

Uprkos tome što april i maj važe za najtoplije mjesece u godini u jugoistočnoj Aziji, trenutne temperature u tom podneblju neuobičajeno su visoke.

Tajland

Po prvi put, živa u termometru na Tajlandu vinula se preko 45 °C. U provinciji Tak izmjereno je 45,4 °C što je nova najviša temperatura u ovoj zemlji otkako se vodi evidencija. Tajlandske vlasti izdale su zdravstveno upozorenje pošto meteorolozi prognoziraju 50 °C u područjima izloženim direktnom suncu. Povrh toga, stanovništvo na sjeveru muči i smog, zbog čega se hiljade Tajlanđana suočavaju sa respiratornim problemima i upalom grla.

Laos

Iako još nije zvanično potvrđeno, Laos je, prema pisanju Herere, doživio najvišu „pouzdanu” temperaturu ikada izmjerenu. U gradu Luang Prabang ove nedelje bilo je 42,7 °C, što je više u odnosu na prethodni rekord od 42,3 °C koji je evidentiran u gradu Seno.

Bangladeš

Nalet ogromne toplote hara i Bangladešom, jednom od zemalja na najjačem udaru klimatskih promjena. U prestonici Daki temperature su otišle iznad 40 °C. Subota, 15. april, bio je najtopliji dan u tom gradu u poslednjih 58 godina što je prouzrokovalo topljenje površine puteva. Zvaničnici nadležnog ministarstva u Bangladešu najavili su moguće proglašenje vanredne situacije u određenim dijelovima zemlje zbog visokih temperatura.

Izvor: klima101.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *