Ko će u RS i FBiH dobiti finansijsku pomoć kao energetski ugroženi potrošač ?

Oko 60.000 energetski siromašnih potrošača u Republici Srpskoj trebalo bi da dobije oko 537 KM, kao dio pomoći Evropske unije za najugroženija domaćinstva u BiH. Ovo je izjavio pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Vladimir Makarić, dodajući da će se tačan broj i iznos znati kada budu formirani konačni spiskovi.

Adnan Tatar iz Kancelarije Vlade Federacije BiH za evropske integracije je naveo da bi ovom pomoći trebalo da obuhvaćeno minimalno 109.000 energetski siromašnih domaćinstava na području FBiH. Naglasio je da će konačni iznos pomoći zavisiti od toga koliko će zaista biti onih koji bi trebali dobiti novac.


Šef Kooperacije u Kancelariji EU u BiH Stefano Elero rekao je da bi iznos od 63 miliona evra trebalo da za koji dan stigne u BiH, te dodao da se u posljednje vrijeme organizuju intenzivni sastanci sa resornim vlastima na nivou entiteta i Brčko distrikta kako bi se usaglasili najbrži i najefikasniji načini za distribuciju, odnosno utrošak sredstava

U RS biće raspisan javni poziv

Vladimir Makarić je pojasnio da će u Republici Srpskoj biti raspisan javni poziv za određenje kategorije stanovništva – lica preko 65 godina starosti koja nemaju lična primanja, te korisnici najniže penzije – oni koji imaju manje od 15 godina penzionog staža i čija penzija iznosi oko 275 KM, te oni sa između 15 i 20 godina radnog staža, čija penzija iznosi oko 330 KM i dodao da je pripremljen javni poziv, koji bi trebalo da bude objavljen naredne sedmice bude objavljen.

Prema njegovim riječima, korisnici novčane pomoći, prava na dječiji dodatak biće po statusu uvršćeni na konačne spiskove za dodjelu ove pomoći, kao i nezaposleni borci od prve do pete kategorije mlađi od 60 godina koji su primaoci određene novčane naknade, te oni demobilisani borci iznad 60 godina koji su na evidenciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, a prepoznati su kao socijalno ugroženi.

On je naveo da će centri za socijalni rad vršiti proceduru za odabir i formiranje konačnih spiskova korisnika ove pomoći, te dodao da je rok za implementaciju oko dva i po mjeseca, do formiranja konačnih spiskova korisnika koji će dobiti ovu vrstu podrške.

Vladimir Makarić rekao je da je za ovaj značajan instrument podrške najosjetljivijim kategorijama stanovništva predviđeno oko 32,3 miliona KM, te dodao da je Vlada Srpske usvojila odluku o načinu reaspodjele ovih bespovratnih sredstava.

Od 70 miliona evra iz Energetskog paketa podrške koji je za BiH obezbijedila EU, za pomoć najugroženijim domaćinstvima predviđeno je 50 miliona evra, a 20 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti – 10 miliona evra za domaćinstva, a 10 miliona evra za mikro, mala i srednja preduzeća.

Kontrolu načina i utroška sredstava vršiće eksperti koje će odabrati EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *