Smanjenje emisija štetnih gasova u Srbiji do 2030. godine za 40 %

Smanjenje emisija štetnih gasova do 2030. godine za 40,3 %, u odnosu na 1990. godinu, cilj je Republike Srbije.

Ovo je izjavila Dubravka Đedović, ministarka energetike i rudarstva u Vladi Srbije, dodajući da su u planu mjere kojima će se uticaj energetike na klimu postepeno smanjivati na putu ka karbonskoj neutralnosti,

Ona je objasnila da investicioni prioriteti, izloženi u Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine sa projekcijama do 2030. godine obuhvataju, između ostalog, izgradnju RHE Bistrica, remonte i revitalizaciju HE Đerdap 2, razmatranje finansijske i tehničke isplativosti projekta RHE Đerdap 3.

Đedović je navela da je u sektoru OIE u toku izgradnja vjetroparka Kostolac (66 megavati) i da se uskoro očekuje javni poziv za strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana snage jedan gigavat.

Srbija ulaže 15 mlrd evra u energetski sektor u narednih 10 godina

Đedović je na svečanoj akademiji Saveza inženjera i tehničara Srbije, na kojoj je obilježen dan rođenja Nikole Tesle i Nacionalni dan nauke u Srbiji, navela podatak da je u narednih 10 godina u energetski sektor Srbije potrebno uložiti približno 15 milijardi evra.

Ona je naglasila da realizacija ciljeva i projekata zahteva ne samo ogromna finansijska sredstva, već i snažan oslonac u ljudima, pri čemu je izrazila uvjerenje da ima dovoljno ljudi koji imaju znanje i motiv da doprinesu razvoju srpske energetike u izazovnim vremenima.

Ministarka je istakla da je trenutak u kojem se Srbija nalazi višestruko izazovan i vrsta prekretnice za naš energetski sektor jer energetska kriza još uvek traje, a država čini sve da obezbedi dovoljno energenata.

Istovremeno, uhvatili smo se u koštac sa reformom energetskog sektora i javnih preduzeća, koja je odlagana godinama, pa i decenijama, rekla je ona i dodala da je trenutak važan i zbog toga što danas donosimo najvažnija strateška dokumenta, kojima se postavlja temelj za energetiku koju ćemo imati u 2030, 2040. i 2050. godini.

OIE u proizvodnji elekrične energije više od 40% do 2030.

Ona je naglasila i da je cilj u Integrisanom nacionalnom planu za energetiku i klimu da obnovljivi izvori energije (OIE) postanu glavni domaći izvor električne energije sa udelom koji dostiže više od 40 % u proizvodnji električne energije u 2030. godini.

Đedović je ukazala na to da je jedan od ključnih prioriteta i povećanje energetske efikasnosti, napomenuvši da su tu rezultati najbrže vidljivi i tu su svi aktivni učesnici – građani, privreda, institucije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *