Arbitražni postupak Energoinvesta i mađarskog transportera – prva presuda u septembru

Prva presuda u arbitražnom postupku koji mađarski transporter gasa FGSZ vodi protiv Energoinvesta, BH Gasa i Vlade Federacije BiH zbog prelaska na Turski tok, mogla bi biti do septembra, navodi se u finansijskom izvještaju Energoinvesta. 


Prema procjenama Uprave Energoinvesta , pozicija društva u arbitražnom postupku koji se vodi u Cirihu u Švajcarskoj je dobra i očekuje se da će se postupak završiti u korist Energoinvesta. U javnosti su se, u proteklom periodu, mogla čuti i mišljenja stučnjaka kako bi BiH mogla izgubiti ovaj spor.


Mađarski operater traži odštetu od 21,12 miliona KM uvećano za kamatu od 5 % u periodu od 23. septembra 2021. godine pa nadalje. Energoinvest je podnio kontratužbu kojem potražuje 10,97 miliona dolara od mađarskog transportera. 

U ovom postupku 19. i 20. aprila održane su usmene rasprave i saslušani svjedoci, a do 15. juna trebalo je da budu  podneseni završni podnesci.

Prva presuda, kako se navodi, očekuje se do septembra 2023. godine

Bosna i Hercegovina je do 2021. godine dobijala ruski gas gasovodom preko Ukrajine, Mađarske i Srbije, ali je 1. aprila 2021. promijenila trasu snabdijevanja ruskim plinom i prešla na tzv. Turski tok.  To je urađeno usprkos tome što je ugovor sa mađarskim FGSZ-om trebao biti snazi do 2023. godine.

Iz Energoinvesta  su uporno tvrdili da je promjena pravca transporta plina, odnosno prelazak na Turski tok, bila jedina opcija za Federaciju BiH. Ističu da je to bio uslov ruske kompanije Gazprom export, od koje BiH decenijama nabavlja plin.

Prihodi od prodaje gasa čine glavnivnu prihoda nekadašnjeg industrijskog giganta Energoinvesta. Nekonsolidovani finansijski izvještaj kompanije pokauje da je društvo imalo prihode od prodaje u  2022. godini u iznosu od 208,5 miliona KM ( 168,7 mil KM u 2021. godini), od čega  prihodi od  uvoza gasa iznose 178,4 miliona KM.

Izvor: Indikator.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *