Srbija: Usvojene izmjene Zakona o korišćenju OIE

Vlada Republike Srbije usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE). Na taj način se omogućava dalji razvoj tog sektora, kao i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Po stupanju na snagu novih zakonskih rješenja, biće ograničeno instalisanje snage kupaca-proizvođača u skladu sa sličnom praksom u Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici.

Predloženo rješenje ima za cilj da postojeći model kupaca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta, koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema.

Takođe, biće omogućeno veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji i podstaknuta bolja uravnoteženost proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine.

Ove zakonske izmjene doprinijeće i rješavanju pitanja velikog broja zahtjeva za priključenje vejtroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem kroz, između ostalog, adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Đedović: povećanje proizvodnje iz OIE ključno za energetsku tranziciju

„Izmenama zakona omogućiće se sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i omogućiti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, a sa minimalnim troškovima po građane i državu, ali i podsticanje privatnih investicija u OIE, uz veću dostupnost proizvodnih kapaciteta za naše građane i privredu iz zelenih, čistih izvora“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je podsјetila da Srbija trenutno oko dvije trećine električne energije dobija iz uglja i da je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ključno za uspešno sprovođenje energetske tranzicije i smanjenje negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.

“Da bismo to postigli, potrebno je bolje definisanje uloge i odgovornosti svih učesnika, kako bismo imali i veću proizvodnju zelene energije i stabilnost elektroenergetskog sistema i to je ono što želimo da postignemo kroz izmene ovog zakona”, navela je Đedović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *