Savjet ministara BiH: formiran SDG savjet

Savjet ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, donio je Odluku o formiranju Interresorne radne grupe za praćenje implementacije ciljeva održivog razvoja (SDG savjet).

Prema Odluci, u SDG savjet su imenovani predstavnici Ministarstva spoljnih poslova BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Republike Srpske, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Kancelarije koordinatora Brčko Distrikta BiH pri Savjetu ministara BiH i Odjeljenja za ekonomski razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH.

Za predsjedavajućeg i kopredsjedavajućeg SDG savjeta imenovani su Zoran Zeljko iz Direkcije za ekonomsko planiranje i Miloš Prica iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Zadatak SDG savjeta je da, na osnovu podataka svih nivoa vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, te uz konsultacije sa socioekonomskim partnerima, priprema i prezentuje godišnje izvješaje o provođenju Okvira realizacije ciljeva održivog razvoja u BiH i dobrovoljne izvještaje prema UN. Ovi izvještaje će Direkcija za ekonomsko planiranje dostavljati Savjetu ministara BiH na usvajanje.

Takođe, SDG savjet je zadužen za upravljanje, praćenje, izvještavanje i koordinaciju procesa iz Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH, a po potrebi će organizovati javne forume i internetske platforme za diskusije, savjetovanja, razmjenu ideja i slično. Te aktivnosti će obavljati u uskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.

Mandat SDG savjeta traje do 31. 12. 2023. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *