Finansijska pomoć za troškove grijanja još nije isplaćena građanima FBiH i RS

EU će provjeriti da li su vlasti u entitetima i Brčko distriktu na pravedan i transparentan način isplatile sredstva energetske pomoći ugroženom stanovništvu i firmama za povećanje energetske efikasnosti, rečeno je “Nezavisnim” u Delegaciji EU u Sarajevu.

Podsjećanja radi, EU je još u februaru odobrila 70 miliona evra BiH kako bi se finansijka pomoć za troškove grijanja građanima BiH, koji su imali probleme s plaćanjem računa za energetiku, kao i firmama da ugrade solarne panele i drugu opremu za povećanje energetske efikasnosti u svojim postrojenjima.

EU je svoj dio obaveze ispunila još u maju.

Nataša Krsman, portparolka Ministarstva finansija i trezora BiH, 18. maja nam je potvrdila da je novac legao na njihov račun i da je odmah proslijeđen Centralnoj banci BiH na realizaciju.

Ona je pojasnila da je uplaćena prva tranša od 63 miliona evra, dok bi ostatak trebalo da bude isplaćen naknadno.

Do sada smo nekoliko puta kontaktirali s nadležnim ministarstvima u RS i FBiH i uvijek su nam rekli da je sve spremno i da će isplata početi “uskoro”, ali do toga još nije došlo.

Prošle sedmice obratili smo se Ministarstvu rada i socijalne politike Vlade FBiH i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, ali nam ni do danas nije stigao odgovor kada bi isplata trebalo da počne.

U EU su “Nezavisnim” pojasnili da je upravljanje sredstvima u potpunosti odgovornost vlasti u BiH, s obzirom na to da je, kako su naglasili, paket osiguran kao budžetska podrška uz direktan prenos sredstava institucijama korisnicama.

“Ovo je prvi put da su bosanskohercegovačke vlasti dobile pomoć za isplatu javnosti na ovaj način. Kako BiH bude napredovala na svom putu ka EU, vlasti u BiH će morati pokazati da raspolažu kapacitetima za implementaciju značajnih resursa na koje će BiH steći pravo kao članica EU. Način na koji BiH bude upravljala sredstvima iz Paketa energetske podrške će biti važan pokazatelj za svaku buduću direktnu podršku institucijama BiH. EU će naknadno provjeriti da li je dogovorena metodologija isplate sredstava sprovedena na pravedan i transparentan način”, objasnili su oni.

Precizirali su da paket energetske podrške BiH uključuje 50 miliona evra za ugrožena domaćinstva i 20 miliona za podršku energetskoj efikasnosti, kao vid ulaganja u budućnost.

“Prva tranša od 90 odsto sredstava uplaćena je BiH, a vlasti u FBiH, RS i distriktu Brčko rade na isplati sredstava putem nadležnih entitetskih ministarstava i entitetskih fondova za zaštitu okoliša i upravnih jedinica u distriktu Brčko”, rekli su oni.

Paket energetske podrške realizuje se u skladu sa usvojenim Akcionim planom aktivnosti koje BiH treba da sprovede. Evaluaciju sprovedenih aktivnosti iz Paketa energetske podrške će izvršiti EU u prvom kvartalu 2024. godine, što će predstavljati osnov za isplatu druge tranše iz Paketa energetske podrške, odnosno preostalih deset odsto.

Predstavnici vlada entiteta, koji su prisustvovali predstavljanju paketa energetske podrške, na pres-konferenciji rekli su da već imaju spiskove u okviru institucija koje se bave socijalnim pitanjima i da će već postojeće spiskove iskoristiti kako bi svi koji imaju pravo na ova sredstva do njih i došli. Takođe su pojasnili da građani neće morati da se registruju i prijavljuju, već da će dobiti obavještenje putem pošte.

Izvor : Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *