Republika Srpska: energetski projekti vrijedi 5,5 milijardi maraka

Republika Srpska će naredne godine imati zaključeno oko 5.5 milijardi maraka ugovora za energetske projekte.


“Republika Srpska ima ugovorenih solarnih projekata oko 927 megavata, u hidroenergije oko 600 megavata, te u vjetro energije oko 159 megavata, uz mogućnost dodjele koncesija i zaključivanja novih ugovora”, rekao je ministar energetike i ruradrstva Republike Srpske Peatr Đokić.

Naglasio je da predstoji teža faza posla, koja se odnosi na prenosne kapacitete, koji u svim dijelovima BiH nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da obuhvate investitore koji žele da ulažu u različitim dijelovima BiH.

“Pitanju razvoja prenosnih kapaciteta moraćemo posvetiti dodatnu pažnju”, rekao je Đokić novinarima u Sarajevu gdje prisustvuje Sarajevskom energetskom forumu “SEF 2023” u okviru kojeg je učestvovao u panelu pod nazivom “Obaveze i trenutna pozicija BiH i zemalja regiona u procesu dekarbonizacije”.

Republika Srpska uredila zakonodavstvo u energetskom sektoru

Đokić je rekao da je najbitnije podsticanje na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, te da je Republika Srpska u tom smislu otišla daleko.

“Proces dekarbonizacije i energetska tranzicija najvažniji je proces kroz koji prolazi BiH, a Republika Srpska u tome aktivno učestvuje slijedeći evropske direktive i smjernice koje su ranije donesene”, rekao je Đokić.

On je podsjetio da je Republika Srpska provela ozbiljne aktivnosti, te da je u zakonodavnom dijelu sve odrađeno.

“Donijeli smo nekoliko zakona, a prije svega strategiju razvoja energetike do 2035. godine, donijeli smo Zakon o električnoj energiji, Zakon o obnovljivim izvorima energije, te ranije i Zakon o energertici…”, napomenuo je Đokić.

On je ocijenio da je korisno održavanje ovakvih skupova, jer doprinose ukupnom energetskom razumijevanju energetskih prilika u regionu, potreba i prilika koje će se pružiti u narednom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *