Sarajevska energetska i klimatska sedmica SECW 2023 počinje 25. septembra

U Sarajevu će se od 25. do 29. septembra održati „Sarajevska energetska i klimatska sedmica“ na kojoj će biti riječi o energetskoj tranziciji, rješenjima za izazove klimatskih promjena i reformi energetskog sektora prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Očekuje se učešće preko 200 panelista i panelistica sa preko 1000 učesnika iz svih krajeva svijeta.

Bosni i Hercegovini predstoji donošenje važnih odluka o budućnosti energetskog sektora, uvažavajući važnost klimatskih promjena, odnosno ciljeva klimatske neutralnosti i dekarbonizacije energetskog sektora BiH do 2050. godine. Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, opredijelilo se za postizanje klimatske neutralnosti, doprinoseći BiH u postizanju tog cilja, te uključilo u međunarodne projekte razvoja i implementacije konkretnih koraka u tom pravcu.

Prvog dana biće analiziran dosadašnji proces kretanja energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini, kako sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine tako i sa stručnjacima iz svih krajeva svijeta u okviru radionica koje održavaju Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) i Sekretarijat za tranziciju regiona bogatih ugljem iz Brisela.

Centralni događaj SECW-a je Međunarodna konferencija “Energetska tranzicija – put u novu energetsku i klimatsku budućnost regije” koja će se održati u utorak 26. i 27. septembra.

Fokus prvog dana konferencije je pravedna tranzicija regiona bogatih ugljem, strateški ciljevi ka dekarbonizaciji, upravljanje koordinacijom na više nivoa vlasti za ublažavanje klimatskih promjena.

Drugi dan konferencije, u srijedu 27. 9, akcenat će biti na finansiranju dekarbonizacije tržišnim mehanizmima, te nalasku puta ka klimatski neutralnoj budućnosti regiona. Kroz panele će biti detaljno predstavljen proces razvoja cirkularne ekonomije, korištenja obnovljivih izvora energije i njihove proizvodnje u zemljama zapadnog Balkana, te razvijanje elektromobilnosti u regiji.

Četvrti dan Sedmice biće posvećen Emeriku Blumu, osnivaču Energoinvesta u okviru kojeg će biti održani paneli na temu zaštite okoline u projektima dekarbonizacije, razvoja prenosnih i distributivnih mreža za integraciju obnovljivih izvora energije, te razvoj novih tehnologija sa fokusom na inovativne metode.

SECW 2023 završiće u petak, 29.9. azgovorima o energetskoj efikasnosti i inovacijama u daljinskim grijanjima i hlađenjima, nakon čega će biti održana i završna press konferencija.

Ovaj međunarodni događaj organizuje Privredna/Gospodarska komora FBiH u saradnji sa partnerima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića, Federalnog ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva privrede KS, Grada Sarajeva i Grada Mostara, Brčko Distrikta. Konferencija će se održati u hotelu Hills, prostorijama Energoinvesta i Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Održavanje Sarajevske energetske i klimatske sedmice programski i finansijski podržavaju zemlje partneri Češka i Norveška, Britanska i Švedska ambasada u BiH, Svjetsko energetsko vijeće, Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID EPA, UNDP, GIZ, UNECE, IRENA, EBRD, Svjetska banka, projekat EU4Energy, SEI, PIN, FIC, EPBiH, EPHZHB, Procredit banka, NLB banka, Cementare Lukavac i Kakanj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *