Priključenje Srbije na naftovod Družba pitanje bezbjednosti, a ne isplativosti

Priključenje Srbije na naftovod Družba pitanje bezbjednosti, a ne isplativosti, rekao je Tomislav Mićović.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da se kod izgradnje naftovoda od Mađarske do Novog Sada i priključenja na ruski naftovod Družba ne postavlja pitanje isplativosti, već povećanja sigurnosti snabdevanja zemlje tim energentom


U Srbiju se sada, kako je rekao, nafta doprema isključivo Jadranskim naftovodom (JANAF), od Krka do pančevačke rafinerije.

“Kada je u pitanju povećanje sigurnosti snabdevanja, ekonomska isplativost nije u prvom planu, sada zavisimo od jedne luke, jedne cevi i uvek može nešto da se dogodi. Za državu je prevelik rizik samo sa jednom opcijom”, rekao je Mićović za agenciju Beta na pitanje koliko se isplati gradnja naftovoda od Mađarske do Novog Sada, kako bi Srbija diversifikovala pravce snabdevanja i povećala sigurnost snabdevanja tim energentom.

Srbija je, krajem 2022. godine, nakon uvođenja sankcija EU i zabrane uvoza ruske nafte JANAF-om, počela pripreme za gradnju naftovoda iz Mađarske, od mesta Alđe do Novog Sada koji bi bio priključen na ruski naftovod Družba u toj zemlji.

Projekat bi, posle najavljenog potpisivanja sporazuma, trebalo da realizuju srpskadržavna kompanija Transnafta i mađarska Mol. Naftovod bi bio dug 128 kilometara, a izgradnja bi u Srbiji koštala oko 100 miliona evra.

Mićović je rekao da se pitanje isplativosti ne postavlja kada nema druge opcije i kada je nemoguće iskazati u novcu koliko nešto košta, kada ga nema.

Za vreme sankcija bivša Jugoslavija se, kako je rekao, u jednom periodu snabdevala naftom baržama Dunavom, što je neodrživa opcija, čak i kao privremeno rešenje.

Ukoliko bi, prema njegovim rečima, trasa od Pančeva bila produžena do Mediterana, koji je okružen balkanskim zemljama i Mađarska bi mogla da se snabdeva i iz tog pravca.

Na pitanje da li će priključenje na ruski naftovod komplikovati odnose Srbije i EU, Mićović je rekao da se Družbom nafta transportovala celoj Evropi, a da to što se dešava u poslednje dve godine ne mora da znači da će tako biti dugoročno.

Družbom je, kako je rekao i poslednjih godinu dana transportovana ne samo ruska nafta već i nafta iz Kazahstana, na šta ta država ima pravo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *