Rusija postala najveći snabdjevač Kine naftom i gasom

Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju i postala najveći kineski dobavljač nafte u prva dva mjeseca 2023. godine, podaci su kineske vlade.

Za prva dva mjeseca 2023. godine, iz Rusije je isporučeno ukupno 15,68 miliona tona, ili 1,94 miliona barela dnevno, što je povećanje od 23,8% u odnosu na 1,57 miliona barela dnevno u istom periodu 2022. godine.

Zapadne sankcije i ograničenje cijene ruske sirove nafte, nakon sukoba u Ukrajini, ograničili su broj kupaca, što je dovelo do toga da Rusija počne da trguje uz velike popuste, u odnosu na međunarodne standarde.

Rusija je postala i najveći kineski snabdjevač prirodnim gasom, ispred Turkmenistana, Katara i Australija, pokazuju podaci kineske carinske agencije.

Ukupne isporuka u januaru iznosila je 2,7 milijardi kubnih metara. U istom periodu, Turkmenistan i Katar su isporučili po 2,2 milijarde kubnih metara, dok je iz Australije stiglo 1,9 milijardi kubnih metara više. Većina ruskog gasa dolazi u Kinu putem gasovoda Snaga Sibira, koji ima godišnji kapacitet od 38 milijardi kubnih metara.

Analitičari procijenjuju da su veliki potrošači u Aziji, prije svega Indija i Kina, glavni dobitnici sankcija koje su nametnute Rusiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *