Republika Srpska: uskoro javni poziv građanima i preduzećima za sredstva EU za energetsku efikasnost

Sudeći prema raspoloživim evropskim sredstvima u Republici Srpskoj moglo bi se energetski zbrinuti 1.320 privatnih stambenih objekata i 132 proizvodna, odnosno poslovna objekta.

Fonda za zaštitu životne sredine RS uskoro će raspisati javni poziv za prijavu domaćinstava i preduzeća za sredstva Evropske unije namijenjena za unapređenje energetske efikasnosti objekata.

Ovo je za Nezavisne novine izjavio direktor Fonda, Srđan Todorović, dodajući da su sa Evropskom komisijom usaglašeni kriterijumi i uslovi javnog poziva koji će sprovoditi Fond.

U Vladi Republike Srpske procjenjuju da bi, sudeći prema raspoloživim evropskim sredstvima, mogli energetski zbrinuti 1.320 privatnih stambenih objekata i 132 proizvodna, odnosno poslovna objekta.

Vlada RS će u ponedjeljak prihvatiti donatorska sredstva, a nakon toga će ona biti stavljena na raspolaganje za raspored korisnicima, kaže Todorović.

“Kada to bude obavljeno, onda će Fond raspisati javni poziv. Cijenimo da će se to desiti vrlo brzo. Naši kapaciteti su potpuno spremni da brzo djelujemo i stavimo sredstva na raspolaganje građanima i malim privrednicima”, rekao nam je on.

Od 70 miliona evra iz Energetskog paketa podrške koji je za BiH obezbijedila EU, za pomoć najugroženijim domaćinstvima predviđeno je 50 miliona evra (prva komponenta), a 20 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti – 10 miliona evra za domaćinstva, a 10 miliona evra za mikro, mala i srednja preduzeća (druga komponenta).

U sklopu druge komponente, za čiju će implementaciju u Republici Srpskoj biti zadužen Fond za zaštitu životne sredine RS, predviđeno je da građani i mikro, mala i srednja preduzeća dobiju do 50 odsto granta na ukupnu investiciju za utopljavanje i energetsku efikasnost objekata, kao i na energetsku efikasnost radnih mašina, odnosno proizvodnih procesa. Biće uključena i mogućnost ugradnje solarnih panela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *