Klimatski aktivisti obojili u crno vodu u fontani u Rimu

Sedam mladih aktivista danas su, tokom protesta protiv klimatskih promjena u Rimu, ušli u Fontanu di Trevi u Rimu, u koju su sipali tečni ugljenik kako bi zacrnili vodu.

“Naša zemlja umire”, uzvikivali su aktivisti grupe “Poslednja generacija” (Ultima Generazione), koji su držali transparente sa natpisom “Necemo plaćati za fosilna (goriva)”.

Policajci su ušli u fontanu kako bi uklonili aktiviste, dok su turisti posmatrali i snimali događaj, a nekoliko njih je vređalo demonstrante, vidi se na objavljenom video-snimku, a prenosi Rojters.

Grupa “Poslednja generacija” pozvala je u saopštenju na ukidanje javnih subvencija za fosilna goriva i navela da su protesti povezani sa razornim poplavama u severnoj italijanskoj regiji Emilija-Romanja, u kojima je poginulo 14 osoba.

“Posljednja generacija” započela je svoju seriju mirnih, ali ometajućih intervencija u Italiji prije prošlogodišnjih izbora; pozivajući političare da klimatske promjene tretiraju kao prioritet.

Upozorili su da Italija i dalje ide ka „fosilnom ludilu, uprkos činjenici da je prije samo nekoliko dana Banka Italije objavila studiju u kojoj pokazuje da je 23,3% kuća u Italiji u opasnosti od poplava.

Gradonačelnik Rima Roberto Gvaltijeri osudio je ovo, poslednje u nizu delovanja klimatskih aktivista usmerenih na italijanska umjetnička djela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *